Регион

По 300 лв. за новородено дават в Свиленград и 10 бона за инвитро

По 300 лв. на новородено раздава и тази година община Свиленград. В бюджета за 2017 г. за тази цел са заложени общо 40 000 лв.

Сумата се изплаща от събраните собствени средства. Условието за получаване на помощта е родителите да са пълнолетни и да са жители на общината от 2 г. Подпомагането на младите семейства се въведе 2009 г. На новородените през изминалата 2016 г. бяха раздадени 44 000 лв.

Вече втора година от общинския бюджет са отделени средства за финансово подпомагане и на семейства с репродуктивни проблеми. 10 000 лева ще бъдат отпуснати за процедури ин витро. Същата сума бе заложена и през 2016 г. и бяха финансирани медицинските изследвания и процедури за асистирана репродукция на 4 двойки.

Междувременно от общината обявиха, че в Свиленград за дванадесета поредна година ще се проведе Националният поетичен конкурс „Жената-любима и майка”. Творбите за участие се приемат до 28 февруари.

Организаторите са община Свиленград, читалище „Просвета 1870” и Съюзът на българските писатели. Конкурсът е за поети, които не членуват в Съюза на българските писатели. Участниците се разделят в две възрастови групи – от 12 до 18 г. и над 18 години. Всеки автор може да участва с до 3 стихотворения. Творбите се изпращат по куриер, по поща, на електронен адрес или на място: гр. Свиленград, 6500, обл. Хасково, бул. „България” 69А, Народно читалище „Просвета 1870” – за поетичния конкурс, e-mail: nchprosveta@abv.bg; тел. 0379 71371.

Стихотворенията ще бъдат оценявани от тричленно жури, в което участва поетът Ивайло Балабанов. Най-добрите творби ще бъдат отличени с грамоти, а победителите ще получат парични награди, осигурени от община Свиленград и кметшата Елена Манолова, която е инициатор и спонсор на събитието.

Класираният на първо място във втора възрастова група получава и специалната статуетка, символ на конкурса. Победителите ще бъдат обявени и наградени на 17 март на тържествена церемония, която по традиция ще се състои в шатото в с. Мезек от 15 часа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button