Хасково

Заразено свинско разболя семейства в Хасково и Стара Загора

34 човека на възраст от 24 до 48 г. от областите Хасково и Стара Загора са издирени и изследвани за трихинелоза в периода 25 януари – 3 февруари, съобщават от РЗИ.

Причината е, че от Здравната инспекция в Стара Загора са регистрирали три случая на доказана трихинелоза. Двата случая са от едно семейство – мъже на 24 и 47 г. и един мъж, познат на семейството, на 37 г.

РЗИ установи, че трихинелната инфекция започва след многократна консумация на месо и месни продукти от закупено домашно прасе. Обработката на прасето е извършена в домашни условия без да е направено изследване на месото за трихинелоза.

80% от 34-та изследвани са консумирали месо от прасето и са имали оплаквания от висока температура, болки по мускулите и ставите, зачервяване на очите, оток около очите и по лицето. На всички е проведена консултация от паразитолог или инфекционист и е назначено специфично лечение. При тях не е установена трихинелоза.

Взетите проби от прасето са доказан причинител на трихинелната инфекция.

През последната седмица в Хасковско има регистриран и нов случай на кучешка тения, хепатит, скарлатина, 9 със стомашно-чревни разстройства, варицела – 11, а острите респираторни заболявания са 35 на 10 000.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button