Регион

Зарязване на лозята и веселие за Трифон Зарезан в Харманли

По стара традиция Харманли отбеляза Трифон Зарезан. Местността „Трифончето” във вилната зона край града, събра малки и големи на празнична веселба.

В параклиса Св. Трифон празнична литургия и водосвет отслужиха местните свещеници отец Живко и отец Георги. По-късно те осветиха и курбан, който по традиция се дава в този ден, за здравето и благоденствието на всички харманлийци.

Празник

„Това е празник, изпълнен с надеждата за плодородие, спорна работа и добри дни за винарите и лозарите от региона. Днес благославяме щедрата земя, прославяме труда и отправяме молитва да е богата годината, да зрее ароматно грозде, да са пълни бъчвите с вино”, каза в приветствието си кметът Мария Киркова и изпълни ритуала по зарязване на лозите в близкото лозе.

Празник

Приветствие към празнуващите отправи и председателят на клуб „Възрожденец” Милко Стаматов, съорганизаторна събитието. Той нарече да е здраве и берекет, и успешна година за винари и лозари.

Празник

Много песни и танци съпътстваха събитието. Община Харманли благодари на танцов състав „Хорищенци-Харманли” с ръководител Галина Христова, танцов клуб „Ритмика” с ръководител Вели Велев и на най-малките и талантливи харманлийски славеи с ръководител Жеко Ангелов, които въпреки студеното време направиха празника още по–български и автентичен.

Празник

Община Харманли благодари на местни винопроизводители, които осигуриха безплатно вино за присъстващите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button