Регион

Петър Петров стана Цар на виното в Любимец

С много песни, танци и весело настроение, на 14 февруари Любимец отбеляза народния празник Трифон Зарезан.

Празникът започна с ритуално зарязване в лозовите масиви в близост до града. Преди ритуала, отец Трифон Караджонов отслужи празничен виносвет за здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник.

За да спазят традицията, тук бяха кметът Анастас Анастасов, президентът на ротари клуб „Любимец“ Аничка Колева, управителят на любимешката винарна Благой Жечев, ръководни служители на общината, ротарианци, производители на вино и гости.

Зарязване

В обреда се включиха всички присъстващи, които благословиха за плодородие, спорна работа и успешна година за винарите и лозарите от региона. След това всички се хванаха на кръшно хоро.
След ритуала, гости и организатори се отправиха към центъра на града, където под звуците на оркестър „Харизма“ – Димитровград се пееха български народни песни и се виеха кръшни хора. В празничната програма се включиха и танцьорите от „Сакарци“, които направиха празника още по-вълнуващ. Малки и големи се събраха на празнична веселба и с нетърпение очакваха резултатите от конкурса за „Най-добро домашно младо вино“.

Зарязване

Според дегустационната комисия Първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Петър Петров от Любимец. Той получи от заместник-кмета Илия Илиев 50-литрово дъбово буре и Корона „Цар на Виното“.

На второ място бе оценено виното на Иван Иванов, който получи дъбово буре – 30 литра, а на трето място бе класирано вълшебното питие на Ангел Тананов. Той се сдоби с оригинална немска лозарска ножица.

Специална награда в категорията „Бяло вино“ спечели Красимир Лулчев, който получи ръчно изрисувана декантера.

Празникът не мина и без превърналият се в традиция Базар на местния производител, в който се включиха производители на домашно приготвена храна и занаятчии. Гюзлеми, мъфини, кекс, уникални мартеници, сувенири за Св. Валентин, бяха част от предлаганите стоки.

Зарязване

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button