Регион

Фотоволтаични керемиди, космически технологии и 8 електромобила в проект на Димитровград

Нов единствен по рода си за България е разработен с участието на община Димитровград, съобщават от пресслужбата на кметството.

Предвижда се основно обновяване и прилагане на мерки за енергийна ефиктивност на многофамилни жилищни сгради, намиращи се на бул. „България”, като 75% от керамичните керемиди на покривите на сградите ще бъдат заменени с фотоволтаични, а при ремонтните дейности по фасадата ще се положи външна силиконова мазилка.

Революционната, висококачествена топлоизолационна мазилка, предложена в проекта е иновация в термичното саниране на стари сгради. Предложената технология произхожда от космическата индустрия. Различните видове се използват за изолация на космически скафандри, както и като среда за съхранение за газообразни горива. Основа за производството й е аморфен силициев диоксид, познат като калиево водно стъкло или силикат. Тази чисто минерална суровина съставлява основата за най-ефективния изолационен материал и се състои от 90 – 98 % въздух.

Община Димитровград предвижда закупуване на 8 електрически автомобила – леки и лекотоварни във връзка с предлаганите в общността социални услуги както за деца, така и за възрастни. За целта се предвижда и изграждане на няколко зарядни станции за електромобили, които ще бъдат захранвани с част от произведената електроенергия от фотоволтаичните керемиди на покривите на ремонтираните сгради.

И в последния пакет общината ще разработи интегрирана ИКТ Платформа за управление. Целта е платформата да публикува данни, генерирани от общината, в такъв формат и под такъв лиценз, че да бъдат свободно използвани, обработвани или разпространявани от гражданите. Предвижда се и разработване на редица мобилни апликации за администрацията, чрез които гражданите да получат интелигентен достъп до всяко ниво на управлението. Чрез Платформата община Димитровград за пореден път поема конкретни ангажименти за насърчаване на прозрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използване на новите технологии с оглед постигане на по-добро управление.

На 14 Февруари Община Димитровград, като координатор на партньорство, състоящо се от 14 общини, университети и организации от цяла Европа, предаде амбициозния проект пред Европейската Комисия. Програмата, пред която бе представен проекта е Хоризонт 2020.

Очаква се проектът да бъде разгледан от Европейската комисия в следващите пет месеца, а подписване на договор за финансиране през октомври на тази година.

Община Димитровград е една от трите общини в България, които използваха настоящата покана на Хоризонт 2020 да участват като водещи градове и да реализират конкретни иновативни мерки за енергийна ефективност на територията на общините си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
хасковлия
хасковлия
16.02.2017 14:26 14:26

Браво на Димитровград, задминава Хасково в пъти. Така е като имат оправен кмет. Хасковския кмет дреме по цял ден и така до края на мандата, дано е по-скоро този край, че и Черноконево ще мине Хасково.

друг хасковлия
друг хасковлия
16.02.2017 18:06 18:06

Обаче хасковските герберасти как се ошмулват по вьпроса,че в Димитровград са наложили яка глоба на снегопочистващата фирма,а пьк тука Атаман е без-у пре-чен. Ама когато нещо не им изнася мьлчат като путки. Иначе не можеш им затвори устата.

Back to top button