Хасково

Предлагат Станимир Стоилов и Георги Андреев за почетни граждани на Хасково

Футболният треньор Станимир Стоилов и диригентът Георги Андреев да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Хасково“ предлага за сесията на общинския съвет на 24 февруари кметът Добри Беливанов.

Стоилов е роден на 13 февруари 1967 г. в хасковското с. Въгларово. Той завършва спортното училище “Стефан Караджа”. Като футболист започва кариерата си във втородивизионния “Хасково”, за който изиграва 100 мача и отбелязва 62 гола.

През 1990 г. Мъри преминава в столичния “Левски”. До лятото на 1998 г. последователно облича екипите на турския “Фенербахче”, португалския “Кампомайорензе”. Играл е още за българските клубове “Славия” и ЦСКА. От сезон 1998/99 г. до края на кариерата си като футболист на 8 март 2003 г. отново играе за „Левски“.

Общо в първия ешелон на футболното първенство на България Станимир Стоилов има 234 мача и 53 гола. Като футболист има 4 шампионски титли с “Левски” и 5 национални купи. От 1992 до 2000 г. играе и в националния отбор на България – 14 мача с 3 гола.

Треньорската си кариера Мъри започва в началото на 2004 г. като селекционер на юношеския национален отбор до 16 г. От лятото на 2004 г. е старши треньор на “Левски”, с който печели купата на България, суперкупата на България и два пъти шампионската титла. През сезон 2005/2006 с отбора на “Левски” достига до четвъртфинал в турнира за купата на УЕФА. С “Левски” става първия български треньор, чийто отбор влиза в Шампионска лига. По-късно с отбора на казахстанския “Астана” става първия български треньор, вкарал чуждестранен отбор в груповата фаза на най-големия футболен турнир в Европа – Шампионска лига.

През 2007 г. Стоилов е селекционер на националния отбор на България в два мача срещу Беларус от квалификационните групи за европейското първенство, като печели и двата мача. Като треньор Станимир Стоилов води още отборите на кипърския “Анортозис”, “Литекс”, “Ботев”.

Haskovo.info припомня, че Стоилов вече веднъж беше предложен за почетен гражданин на Хасково в началото на 2016 г.

Георги Андреев е роден през 1969 г. в Хасково. Завършил е СМУ „Широка лъка“, специалност гъдулка. През 1997 г. завършва с отличие НМА „Панчо Владигеров“.

В периода 1994-1997 г. е композитор и аранжор в Българското национално радио. От 1994 г. до 2000 г. е диригент на оркестъра на НФА „Филип Кутев“, а от 2000-а е негов главен диригент. Носител е на множество награди.

Георги Андреев е признат и на международно ниво, като има и съвместно турне с цигуларя Найджъл Кенеди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
въпрос
въпрос
16.02.2017 14:29 14:29

Освен че са родени в Хасково,друг принос към града какъв имат?

Панчо Владигеров
Панчо Владигеров
16.02.2017 15:35 15:35

Георги Андреев ще пише новия химн на Хасково, затова предварително го правят почетен гражданин. Ще забранят песента за Богородица, новия кмет иска нова песен. Това е целта на занятието.

Желю Желев
Желю Желев
16.02.2017 16:51 16:51

Скоро,който е роден в Хасково ще кандидатства и за ГИНЕС ! Пък родителите му с орден ЗА ХРАБРОСТ – Първа степен ще награждават!

Каунь Каунев
Каунь Каунев
16.02.2017 16:56 16:56

Нищо против и двамата номинирани!
Ама наистина,какво са направили за Хасково,за България????Какво???
Голове бил вкарвал Мъри! Ами за туй са му плащали,бе братя Кауни!!!

Хасковлия
Хасковлия
16.02.2017 16:59 16:59

Чудооооо!
Аз лично и за двамата не съм чувал.

Анонимен
Анонимен
16.02.2017 17:00 17:00

Остава и Арменския поп да предложат. Тези са смешни и са карикатури на почетни граждани. Предлагам тогава Тоско местния ..иди…….т.

Печен
Печен
19.02.2017 15:46 15:46

Наистина всичко се обезцени и то много! Мъри Стоилов може би нямам нищо напротив, защото е световно известен и е играл и тренирал за Хасково. Все пак нещо е направил.
Но Георги Андреев освен, че е бил в пионерския ансамбъл в Хасково и е взел някакви награди. Това е нищо! Като е в ансамбъл „Ф. Кутев“ да е направил едно хоро с името „Хасковско хоро“ поне това да направи! И господа журналисти не пишете глупости: Г. Андреев никога не е бил гл. диригент на ансамбъла. Мария Кутева е гл.худ.рък-л и директор на ансамбъла, а Г. Андреев освен диригент на оркестъра е и зам. директор на нея. Така,че преди да публикувате питайте някой, който знае точна информация.
Мисля, че кмета или комисията по културата много бързат за Г. Андреев и други такива. Като добър композитор и музикант да вземе да проучи, издири песни от Тракия и Хасковско и да издаде един сборник, който да остане за поколенията. Така както направиха проф. Т. Джиджев, акад. Кауфман и мн. др. Обикаляха България по фестивали и издадоха такива стойностни трудове. А Г. Андреев прави музика на нац. отбор по худож. гимнастика, на Нешка Робева – нека те да го направят почетен гражданин!

един от Хасково
един от Хасково
20.02.2017 10:40 10:40

Печеният ще да е някой неосъществен местен културтрегер.. дето освен че много знае и много може. Той че може може ама най-много може да пише глупости и да се пръска от завист. Ха-ха, че и акъл дава! Пък другите изказали се са толкова прости, че освен по някое име от футбола ,за друго не са чували. Пък да са ходили на концерт, опазил господ! Къде да сте чували за Найджъл Кенеди, за Оратории? Пък златото за гимнастичките е от миналата година и Нешка отдавна няма нищо общо с националите ни, всезнаещи! Така че, идете драги, стъпете нявгъж къде в театър, къде в концертна зала. Не боли, нищо страшно няма да ви се случи. Най-добри сте да потъпквате по-добрите от вас. Там ни е бедата. Нещастен народец сме и туй то!

Back to top button