Регион

Стотици се преклониха пред Апостола в Хасковска област

В редица населени места на Хасковска област се организираха ритуали по повод 144 г. от обесването на Васил Левски.

Димитровградчани се преклониха пред делото и саможертвата на Апостола на свободата пред бюст-паметника му до училището, носещо неговото име. Слова по повод тъжната годишнина поднесоха заместник-кметът Яшо Минков и председателят на общинския съвет Гергана Кръстева.

Левски

Включиха се Забавно-духов оркестър, деца гвардейци и знаменни групи от училищата.

В церемонията по поднасяне на венци и цветя участваха граждани, ученици, читалищни дейци, представители на местната власт и политически партии.

Левски

Годишнината почетоха и свиленградчани. Церемонията се състоя на паметника на Васил Левски, издигнат от общината през 2011 г. Третокласници от СУ „Д-р Петър Берон” представиха поетичен рецитал, с който припомниха духовната сила на Апостола на свободата и значението на неговото дело. Двама свещеници – архиерейският наместник отец Константин и отец Георги, отслужиха заупокойна молитва. Венци и цветя поднесоха общински съвет и общинска администрация, партии, клубове, дейности, училища и граждани, сред които много деца и младежи.

Левски

Левски посещава за първи път Свиленград през декември 1868 г., в самото начало на първата му обиколка за създаване на вътрешна революционна организация в България. Пребиваването му в тогавашния Мустафа паша е отбелязано с печат в едно от фалшивите му тескерета. През 1871 г. на път за Цариград отново идва в Свиленград и основава таен революционен комитет.

Левски

Любимец отбеляза 144 г. от обесването на един от най-великите и незабравими българи с възпоменателната церемония на пл. „Трети март“, пред паметната плоча на Дякона.

„Подвигът му не избледнява и до днес, а името му остава символ на вярата и жертвоготовността за народа“. Тези и още силни думи за безсмъртието на Апостола, за героизма му и неговите завети разказаха ученици от 10 и 11 клас на СУ „Желязко Терпешев“.

Паметта на Левски бе почетена с едноминутно мълчание и свеждане на глави от ръководния екип на общината, от ученици от местната гимназия, служители на администрацията и граждани.

В знак на признателност и преклонение пред неговото свято дело, всички присъстващи поднесоха цветя пред паметната плоча на Левски.

Левски

Харманли също отбеляза годишнината от гибелта на Васил Левски. Пред паметника на Апостола на Свободатa на пл. „Възраждане”, за да се поклонят пред паметта му бяха ръководството на общината, общински съветници, представители на политически партии и коалиции, обществени организации и институции, директори на училища, ученици и граждани. Стихове за Дякона изпълниха ученици от ОУ „Иван Вазов”.

Левски

Панихида в памет на Васил Левски бе отслужена от архиерейски наместник Отец Живко Петров и Отец Георги Георгиев.

Левски

Слово по повод годишнината от гибелта на Апостола прочете кметът Мария Киркова. Родолюбиви и признателни харманлийци почетоха паметта на Апостола с минута мълчание и поднесоха венци и цветя на паметника.

Със заупокойна молитва започна в Ивайловград възпоменателното честване в памет на Васил Левски. Слово държа кметът Диана Овчарова.

Левски

В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата поднесоха: общинският съвет, общината, общинско предприятие „Спектър”, читалище „Пробуда 1914”,

Левски

общински исторически музей и туристически информационен център, Средно училище “Христо Ботев”, Детскa градина „Ивайловград”, Дневен център за деца с увреждания, Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Свирачи, Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” – с. Железино, Дирекция „Социално подпомагане”, Районно управление полиция, Пенсионерски клуб „Дълголетие”, Пенсионерски клуб „Щит и меч”, Общинско дружество на хората с увреждания, политически партии и признателни граждани на Ивайловград.

Левски

Децата от младежка театрална трупа „Актьорите“ представиха стиховете: „Родина“ – Пеньо Пенев, „ТЕТ А ТЕТ’’ – Ивайло Балабанов, „Обесването на Васил Левски“ – Христо Ботев и „Аз съм Българче’’ – Иван Вазов, които са част от спектакъла „Спомен“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button