Любопитно

Старинен грамофон на хасковлия стана музеен експонат

Механичен грамофон с пружина с американската марка „Зенит“ е сред най-новите попълнения на фонда на отдел „Нова история“ в Регионалния исторически музей в Хасково.

Старинната вещ, принадлежала доскоро на хасковлия, е от 30-те години на миналия век.

Тогавашните меломани купували устройството на части и го сглобявали, обяснява д-р Красимира Узунова, главен уредник в музея. За отбелязване е, че добре съхраняваният грамофон работи безотказно и днес.

Заедно с него в музея е постъпила и някогашна грамофонна плоча със запис на прочутата изпълнителка на тракийски народни песни Вълкана Стоянова (1922-2009). Плочата носи надписа „Орфей“ – търговска марка на „Симонавия акционерно дружество”.

Интересно е да се знае, че “Симонавия” е названието на първата българска фабрика за грамофонни плочи, която произвеждала годишно между 150 000 и 200 000 бройки. Тя е основана през 1934 г. от о. з. майор Симеон Петров (1888-1950), първия дипломиран български летец, летял над територията на България. Наричали са го Симеон Авиатора, откъдето идва и името „Симонавия“.

Той успешно се нарежда и сред пионерите на звукозаписната индустрия в България. Акционерното дружество записва повече от 5000 плочи, които стават основа на репертоара на Радио София, а годините постепенно ги превръщат в предмет на колекционерски страсти. През 1947 г. дружеството е национализирано и преименувано „Балкантон“.

В звукозаписните студиа на “Симонавия” са запечатани гласовете на именити певци, сред които и на Аспарух Лешников.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button