Хасково

30 000 лв. надвнесени данъци възстановиха за месец от НАП в Хасково

30 000 лв. надвнесени данъци възстанови за по-малко от месец офисът на НАП в Хасково.

Възстановяването на средствата е по повод различни данъчни облекчения, които са заявени пред Агенцията с подаване на годишна данъчна декларация в рамките на тазгодишната кампания по деклариране на доходите.

Най-честото основание за възстановяване на платени данъци е облекчението за деца, уточняват от офиса в Хасково. Намаляване на дължимия данък върху доходите се полага и при намалена работоспособност, гарантирана с удостоверение от ТЕЛК, сключена застраховка „Живот“, както и теглен ипотечен кредит за закупуване на жилище от млади семейства.

От Агенцията обръщат внимание, че при ползване на което и да е данъчно облекчение, с годишната данъчна декларация следва да се представят и необходимите документи, доказващи правото на намаляване на дължимия данък. Данъчните облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

1 360 от Хасковска област вече декларираха доходите си от предходната година. Над половината от тях, 707 души, са го направили по електронен път – с електронен подпис или с персонален идентификационен код.

Подаването с ПИК е най-лесният и бърз начин за подаване на декларациите. За целта е необходим единствено персоналния код, който се издава безплатно в офис на НАП и може да се ползва 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Освен удобство и спестяване на време, подаването на годишна данъчна декларация по електронен път дава възможност на физическите лица и да намалят дължимия данък за довнасяне с 5%, но не повече от 1000 лв. Изискване за ползване на отстъпката е лицата да нямат неплатени в срок публични задължения към момента на подаване на декларацията и да платят данъка не по-късно от 2 май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button