Регион

Взривяват скали заради оградата по границата с Турция

Участък между 80 и 100 метра между граничните репери 9 и 12 може да се наложи да бъде взривен, за да се прокара трасето на оградата по границата с Турция. Причината е, че заради стръмни скали няма достатъчно място за прокарването на защитната ограда и обслужващия път, които са с обща широчина от 4 метра. Това беше един от проблемите, които обсъдиха на работна среща в областна администрация директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Светлан Кичиков и областният управител Минко Ангелов.

Взривяване на скалите е по-удачен вариант, отколкото заобикаляне или опит за прокарване на защитната ограда по билото на скалния терен.

В заседанието на работанта група взеха участие експерти от областна администрация, представители на „Гранична полиция”, фирмата изпълнител, финасови и строителни контрольори.

Корекции по трасето може да се наложат и между гранични репери 9 и 10, където има опасения, че високи води по река Тунджа могат да залеят основата и да подкопаят съоръжението. Обсъдени бяха и технически възможности да се укрепи здравината на защитната конструкция.

Ограда

7,5 км от последните останали за строеж 12 км вече са подготвени за монтажни работи. Строителните работи ще бъдат изключително затруднени от тежкия терен, който включва пресечени месности, дерета и следва извивките на поречието на река Тунджа.

Кичиков препоръча на изпълнителите да намерят начин броят на пешеходните портали на защитното съоръжение да бъде увеличен.

Ангелов апелира за максимално добра организация на работата, за да може да бъде спазен крайният срок за завършване на строително-монтажните работи по защитното съоръжение, който е 31 май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button