Хасково

Над 500 ученици посетиха РИМ през февруари

507 ученици посетиха Регионалния исторически музей в Хасково през февруари. 450 от тях са шестокланици от хасковски училища, които присъстваха на „Урок по родолюбие“ от 13 до 20 февруари.

Инициативата бе на община Хасково и музея, а урокът бе посветен на живота и делото на Васил Левски. На децата бе демонстрирана презентация за Апостола на свободата. Тя е съвместна разработка на Националния музей „Васил Левски“ и хасковския музей. Малчуганите от подготвителните групи на детска градина „Слънце“ слушаха пък с интерес десет минутната приказка за премеждията на Левски.

През миналия месец експозициите бяха разгледани и от ученици от Харманли. Група гиманзистите от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград също посетиха музея в деня на патронния им празник. Учителите им решиха да разчупят традицията за поднасяне на цветя пред паметника на първия почетен гражданин на Хасково и обичайния празничен концерт, като я допълниха с филм за живота на Златаров. Негов автор е д-р Красимира Узунова и е част от филмотеката на Регионалния исторически музей. Филмът бе изгледан и от деца от хасковския Младежки център.

На 2 март в хасковския театър ще бъде прожектиран друг филм от колекцията на музея – „Опълченецът Нешо Брайков“ по повод годишнината от освобождението на България от османско владичество.

Повече от 50 деца и техните родители се включиха във второто издание на „Семейна събота в музея“. На 25 февруари лекционната зала бе превърната в Работилница за мартеници. Там, под вещото ръководство на етнографите от музея Диляна Пецова и Маргарита Цветанова, малките посетители се учеха да сплитат бели и червени конци.

През февруари общо 803 посетители са разгледали експозициите или са присъствали на мероприятията, организирани от РИМ. Това е нов рекорд за посещаемост, откакто бе открита залата по „Археология“, която е разположена на два етажа. Предишният бе 757 души през септември мината година. Рекордна е посещаемостта и от ученици за последните няколко години – 507 само през февруари, което със 199 повече от ноември, когато също имаше бум на ученически групи в залите на музея.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button