Любопитно

Златни накити от Изворово на изложба във Виена

Златни накити, открити при археологически проучвания край харманлийското село Изворово, са включени в откриващата се днес изложба във Виена.

В Музея на историята на изкуството в австрийската столица чак до края на юни ще гостува изложбата „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“. Тя е част от проекта “Златният път на Балканите през бронзовата епоха“, изпълняван от Националния археологически институт с музей при БАН и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките.

Експозицията проследява развитието на металургията през бронзовата епоха (от втората половина на III хил пр. Хр. до 13 в. пр. Хр.) и по-конкретно, изработката на предмети от злато и бронз и тяхното място в социалния и религиозния живот на хората, обитавали българските земи. Тя включва 333 находки от различни райони в България, между които златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите предмети, сребърни украшения.

Както Haskovo.info писа, през февруари находките от разкопките на надгробна могила край Изворово бяха показани на изложбата „Българска археология 2016“ в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button