Спорт

Елена Станкова: Спортът е обединител, готови сме да атакуваме първото място

След спечелването на Купата на България от „Хасково 2012“ старши треньорът Елена Станкова сподели, че клубът е готов да донесе още радости на феновете. В интервю пред местни медии тя каза, че въпреки финансовите затруднения, отборът ще продължи напред и е готов да атакува първото място в шампионата.

– Хасково за първи път печели толкова престижен трофей като Купата на България по баскетбол. Това събитие определно е част от спортната история на града.
– Проектът „Хасково 2012“ стартира преди 5 години. Аз дойдох тук от София и не знаех какво да очаквам от Хасково. Но искам да Ви призная, че тук се чувствам изключително комфортно. Много обичам този град. Тук работя с удоволствие, а в зала „Дружба“ се чувствам като в собствената си къща. Залата излъчва любов и подкрепа. А спортната история се пише много трудно, повярвайте ми.

– За да се стигне до тази изключителна победа над „Монтана“, вие минахте през много трудности. Всички знаем, че в българския спорт основният проблем е финансирането.
– Да така е. При нас не става въпрос за оцеляване месец за месец. Ние се борим всяка секунда за оцеляването на отбора. И няма да разкрия някаква тайна, ако кажа, че съществуването на един професионален отбор изисква много средства. Аз съм изключително благодарна на Делян Добрев. И тук не политизирам и не агитирам. Този човек беше първият, който повярва в нашия отбор. Още докато беше министър Делян Добрев осигури спонсорство на клуба. После, когато този ангажимент на спонсора приключи, продължи да ни подпомага лично. И го прави и до днес. Това са фактите. Спортът е кауза, а не политика. Вие видяхте снощи в залата имаше представители и на други политически сили. И това е нормално. Спортът е обединител. Това е нашата мисия. Освен това съм изключително благодарна и на кмета на Хасково Добри Беливанов. Това е един невероятен човек, много добре настроен към спорта. Той разбира от какво имаме нужда и винаги е готов да ни помогне. Аз не искам да изпадам сега в подробности от кухнята на отбора, но трябва да ви призная, че без подкрепата на общината и на Добри Беливанов, снощният празник на победата нямаше да го има.

– Хасково и феновете вече очакват много от Вас и от момичетата Ви.
– Да така е. Осъзнавам тази отговорност и мисля, че сме готови да донесем още радост на нашите фенове. Ние нямаме финансова възможност да си позволим дълъг състав като „Берое“. Но имаме сили и енергия да стигнем до шампионската титла. Казвам това с всички условности пред отбора. Ако нямаме контузии, напълно реално е да атакуваме първото място в шампионата. Нови попълнения в момента не можем да си позволим. Много сме затруднени, но момичетата показаха, че са професионалисти. И най-важното имаме сърце да се изправим срещу силните противници. А Хасково трябва да знае, че в лицето на баскетболния женски отбор има едно бижу, с което трябва да се гордее.

– Как се чувстват днес момичетата?
– С нов заряд за още успехи. На първо място сега държа да си починат, защото те се раздадоха максимално в двата трудни мача с „Берое“ и „Монтана“. И знаете ли след любовта на феновете, една от най-ценните за мен оценки дойде от Федерацията по баскетбол. Христо Христов – мениджърът, ми каза веднага след финала, твоят отбор е феноменален, защото с този малък състав се справихте блестящо с изключително класни съперници.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
А. налбантов
А. налбантов
08.03.2017 13:57 13:57

Уважаема г-жо Станкова, най- напред честито на Вас и целия екип, който донесе този първи трофей в 85-годишната история на хасковския баскетбол. Поздравление и за хубавото и смислено интервю. Фен съм на спорта и в частност на баскетбола. Имах удоволствието да присъствам на първия мач с Берое. Неотложно пътуване за съжаление ми попречи да гледам и се насладя на финала. Несъмнено домакинството на финалите в Хасково беше добър ход от страна на ръководството на клуба. Като фен ще изложа своите виждания за успешното продължение на проекта „Хасково 2012“. Със сигурност за стабилното функциониране на клуба са нужни финансови средства, но не само това. За да не се окаже проект „еднодневка“ на каквито сме се нагледали през годините – последния пример Дунав Русе по мое скромно мнение освен класни състезателки и добър треньор е необходимо да се осигурят още няколко простички неща, а именно:
1. Необходимо е да се изготви ясна и дългосрочна концепция за развитието на клуба.
2. В най-скоро време /след приключването на сезона/ да се организира кръгла маса с участието на по широк кръг от хора /спортни деятели,общинско ръководство, ветерани, представители на корпоративния сектор от града и страната, PR специалисти, фенове и т.н/. На кръглата маса да бъде представена подробна информация за състоянието на клуба и се набележат перспективите за развитието му в дългосрочен /поне 10г./ план. Форума трябва да излъчи работна група, която да изготви и представи за обсъждане концепцията.
3. За съжаление в момента в Хасково почти не функционират други спортни клубове участващи в държавни първенства от висок ранг. Това дава възможност за привличането и фокусирането на корпоративни партньори от областта и страната в подкрепа на баскетболния проект.
4. Добре би било осигуряването /освен общината/ на един основен спонсор и няколко други които да гарантират оптималното съществуване на клуба. По екипите на състезателките не трябва да има свободно място от брандираните по тях лога на различн фирми.
5. Според мен подкрепата на политици и други представители на властта /които и да са те/ е меко казано неприемлива и по скоро звучи, като последна мярка за спасение или опит за закърпване на нещата. Световната практика показва, че финансирането и поддръжката на спортните клубове и спортисти се осъществява преди всичко от бизнеса, а не от политиците.
6. Управлението на клуба се нуждае от професионален мениджър /не е задължително да бъде спортист/.
Изразявам готовността си да участвам, като фен във дейности и събития за успешното развитие на проекта и превръщането му в социален феномен за Хасково.

Желая ви успех!

Back to top button