Хасково

Съдът и прокуратурата образоват гимназисти, откриват „Синята стая“

За трета поредна година хасковските окръжен съд, окръжна прокуратура, районен съд и районна прокуратура стартираха образователна програма сред гимназисти в областния град.

Сега партньори са от Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“. Събитията ще се провеждат пред ученици от 8 до 11 клас.

Програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ е по съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Лекция

Сред официалните лица на откриването в зала „Хасково“ бяха председателят на окръжния съд Миглена Тянкова, кметът Добри Беливанов и преподавателят от гимназията Борис Пецов.

В началото младежите бяха запознати с така наречената „Синя стая“, която се очаква до няколко месеца да заработи в Хасково. В нея щадящо ще се работи с деца свидетели, жертви или извършители на престъпление. Тя ще се намира в малкия бизнесцентър и ще се ползва от няколко институции. Вече е сключено споразумение межу окръжния съд и общината за оборудването на синята стая.

Лекция

Непосредствено след брифинга стартира първата лекция пред ученици от 10 клас – „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет.“

Следващият вторник в залата с гимназисти ще се срещне д-р Иван Добринов, директор на психиатричната клиника в Раднево, където се лекуват и младежи с проблеми с наркотиците.

Лекция

В следващите седмици освен лекции ще има още прожекции на филми, симулативен процес с участието на учениците, викторина с награди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button