Хасково

1162 дела в административния съд, 78% приключени до края на 2016-а

1162 дела са образувани в Хасковския административен съд през миналата година.

Това стана ясно на проведено Общо събрание на съдиите от ХАС, на което присъстваха Румяна Монова – Заместник-председател и ръководител на Първа колегия във Върховния административен съд, Мариника Чернева – Председател на Четвърто отделение във ВАС, Миглена Тянкова – и. ф. Председател на Окръжен съд – Хасково, Иван Стоянов – окръжен прокурор на Хасково, Даниела Николова – Заместник – председател на Районен съд – Хасково, Иван Маринов – Председател на Районен съд – Димитровград и Минка Китова – Председател на Районен съд – Харманли. На събранието бе представен и обсъден Докладът за дейността на съда за предходната 2016 г.

За отчетния период, от посочената крайна цифра на делата за разглеждане, са приключили с акт по същество 907 броя административни и касационни дела, а 252 са били прекратени поради неотстранена нередовност или недопустимост на оспорването. Над 78% от подлежащите на разглеждане дела за годината са приключени до 31 декември.

Устойчива остава наблюдаваната и през предходните отчетни периоди тенденция в работата на магистратите от ХАС, относно срочността при постановяването на съдебните актове, с които са приключени производствата, разгледани от съда. През отчетния период в инструктивния 3-месечен срок, са свършени общо 799 административни и касационни дела, което съставлява 68.94 % от всички свършени дела през 2016 г.

От върнатите през 2016 г. от ВАС след касационен контрол 127 броя административни и частни касационни с наказателно-административен характер дела, в 96 случая са изцяло потвърдени съдебните актове, постановени от ХАС. Броят на потвърдените при касационен контрол актове на съда спрямо броя на върнатите от ВАС дела през 2016 г. е със средна стойност от 75,59 %.

За 2016 г. месечната натовареността по щат на магистратите от ХАС по отношение на делата за разглеждане е 17.40 броя, като действителната натовареност възлиза на 23.58 броя дела месечно.

В тази насока следва да се отчете обстоятелството, че през по–голямата част от отчетния период в ХАС правораздават 5 съдии, тъй като в периода 1 юни 2015 – 2 ноември 2016 г. една щатна бройка бе вакантна. Същата бе заета от съдия Росица Чиркалева-Иванова след влизане в сила на решение на Висш съдебен съвет. Към 31 декември са заети 6 щатни съдийски бройки, тъй като разкритата с решение на Пленума на ВСС 7 щатна бойка за „съдия” не е запълнена и до настоящия момент.

В заключение на изнесените статистически данни за 2016 г., могат да се изведат изцяло положителни изводи за постигнати отлични резултати относно качеството и бързината на правораздаването.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button