Любопитно

Пълна колекция изборни бюлетини съхранява хасковският музей

И сегашната предизборна кампания ще обогати фондовете на отдел „Най-нова история“ в Регионалния исторически музей в Хасково.

Там се пазят голям брой документи и вещи, свидетелства за стремежа на партии и коалиции да привлекат повече гласове на избиратели. Тези движими културни ценности – дават подробна информация за общонационалното и специфичното в политическите процеси в Хасково и региона след 1989 г.

Най-богата е колекцията от изборни бюлетини. Първите са бели, след това започва да се използва и цвят като отличителен знак, ориентиращ избирателя, обяснява главният уредник д-р Виолета Костова. Масово са разпространявани листовки със снимки и данни за кандидатите за депутати.

По време на кампанията през 1991 г., когато изборите са едновременно за парламент и за местна власт, партиите и коалиците в Хасковски избирателен район са 15. За първи път се регистрират и независими кандидати за депутати. Сред тях е и първият председател на Легия „Раковски“ кап. инж. Дойчин Бояджиев, който година по-късно загива при тренировъчен полет с „МиГ-21“. Кампанията минава под знака на хита на групата „Скорпиънс“ „Вятъра на промяната“, превърнал се в символичен химн на политическите промени в Източна Европа. „Вятърът на промяната духа право в лицето на времето“ – тази песен звучи на площадите и в нашия край. Избирателната активност е висока, но и броят на населението е по-голям.

Балотажът влиза „в употреба“ в Хасково още на първите демократични избори за общински кмет, припомня д-р Виолета Костова. Тенденцията продължава и в наши дни.

Връх в количествено измерение са парламентарните избори през 1994 г., когато се регистрират 34 партии. 3 от тях са земеделски, 3 – монархически, 3 – местни. Избирателната активност в хасковски регион е 77% – близка до средната за страната. В Народното събрание влизат 9 депутати от 5 партии. Това е най-скъпата кампания. Плакатите и другите материали, отначало изработвани на по-евтината вестникарска хартия, стават гланцирани, цветни и по-луксозни. Партии се надпреварват да организират безплатни концерти на популярни певци и формации (далеч от чалгата), а феновете се тълпят за автографи. Характерно за митингите е, че са многолюдни.

На следващите редовни местни избори активността пред урните спада на 53,6%, а обикновено хората са по-мотивирани, когато избират местната власт. В общинския съвет в Хасково влизат 9 партии, някои от които са представлявани само от един съветник.

През 1999 г. активността намалява до 46,76%, в местния парламент в Хасково сядат представители на 11 партии и коалиции и двама независими. Най-големият брой съветници от една партия е 12.

На първите за новото хилядолетие парламентарни избори активността се покачва до 67%, Хасково изпраща в Народното събрание 4 партии. Мандатите за региона стават 8 заради намаляващия брой население. Сериозен фактор за това е и членството на България в ЕС, което дава възможност за свободно движение на хората.

От 1989 г. досега при всички избори се появяват нови партии, някои са еднодневки, обобщава д-р Виолета Костова. Една част се обявяват за наследници на стари политически формации, а други са съвсем нови. В национален мащаб максималният им брой е достигал чак до 260.

Печатна реклама, снимки, част от които са дарени, аудиозаписи от митинги и събрания са също част от фонда на отдела. Илюстрирани с отличителни знаци и имена на партии са и съхраняваните химикалки, шапки, тениски, значки, знаменца, флаери, стикери, и даже песнопойки.

Всичко съхранявано има стойност за научно-изследователска работа. Учените се опитват да видят отстрани, да „фотографират“ определено събитие многостранно и обективно, след като то отлежи във времето, пояснява д-р Виолета Костова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button