Регион

Вкопаха 43 км електропроводи за спасението на царския орел

43 км електропроводи са вкопани в земята в общините Елхово и Тополовград като част от проекта на EVN и БДЗП “Живот за царския орел“.

EVN България Електроразпределение продължавa техническите дейности от проекта “Живот за царския орел”. Целта на проекта е опазване популацията на световно застрашения вид – царски орел и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електропроводи в най-важните обекти от мрежата „Натура 2000“.

До края на 2016 г. в района на общините Тополовград и Елхово са положени 43 км подземни кабелни линии, които заменят над 50 км въздушни електропроводи. Като част от проекта EVN България Електроразпределение изгради и нови специализирани съоръжения, вкл. и нова възлова станция в с. Устрем, 15 нови трафопоста и др.

Най-голямото предизвикателство при тази мащабна техническа дейност е трудният терен, което наложи допълнителни мерки като укрепване на изкопите за кабелните линии, както и насипване на склонове покрай р. Тунджа за прокарване на кабелното трасе.

EVN България Електроразпределение изгради и т. нар. ПАС система (нови изолирани проводници по цялата дължина). ПАС системата е един от най-съвременните методи за обезопасяване на електропроводи. С нейното въвеждане значително намалява и рискът от сблъсък на летящи птици с въздушните проводници, тъй като новите проводници са по-видими и лесни за избягване.

Модерната ПАС система вече е внедрена по проекта в община Харманли. До края на 2015 г. в района беше изградена 15 км от обезопасителната система по въздушен 20-киловолтов електропровод „Българин“. А през 2017 г. в общините Тополовград и Елхово предстои да се изградят близо 30 км от нея.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button