Хасково

Обвиниха петима от ДАИ-Хасково във взимане на подкуп от шофьори

Хасковската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо Даниел Х., на 37 г., 45-годишния Вихър В., Димитър М., на 27 г., 40-годишния Георги В. и Константин В. на 53 г., за това, че като длъжностни лица в областния отдел „Автомобилна администрация“ поискали и получили подкуп, съобщават от държавното обвинение.

Обвиняемият Даниел Х. е предаден на съд за това, че в периода от 16 октомври 2015 г. до 18 ноември 2015 г. на автомагистрала „Марица“, в района на Свиленград, като инспектор при проверка на товарни автомобили е поискал и приел дар в размер на общо 80 евро, за да не констатира нарушения и да не състави акт за установяването им. На 16 октомври 2015 г. той спрял за проверка три товарни композиции с турска регистрация, като поискал и приел от водачите по 20 евро. В два от случаите парите били поставени в паспорта, а в третия до отворената врата на кабината откъм шофьорската страна.

Един от шофьорите пътувал от Истанбул, през Германия за Дания, с товар от текстилни изделия. Обвиняемият се приближил към кабината и поискал паспорта и документите на камиона, както и тахографската шайба. Казал на турски език: „Хайде, комшо, обърни ми внимание, уважи ме“. Подканата на служителя, водачът възприел като искане на подкуп и сложил в паспорта 20 евро, за да не му се наложи наказание, като по сходен начин парична сума от по 20 евро дали и други двама водачи. На 18 ноември 2015 г. обвиняемият също приел от друг турски водач 20 евро подкуп.

Обвиняемият Вихър В. е предаден на съд за това, че на 18 ноември 2015 г. на автомагистрала „Марица“ в района на Свиленград, като инспектор при проверка на пътя поискал и приел пари в размер на общо 45 евро, за да не извърши действия по служба. На същата дата той спрял за проверка три товарни автомобила с турска регистрация, като в единия случай поискал и приел 5 евро, а в другите два по 20 евро. Единият от камионите превозвал магданоз и копър от Турция за Румъния, а другият авточасти за Германия.

Обвиняемият Димитър М. е предаден на съд за това, че на 18 ноември 2015 г. на автомагистрала „Марица“, също в района на Свиленград, като инспектор при извършване проверка на пътя приел 30 евро, който не му се следва, за да не извърши действия по служба. Той спрял две товарни композиции с турска регистрация, като от единия водач приел 10 евро, а от втория 20 евро. И в двата случая банкнотите били поставени и взети от паспортите на водачите.

Обвиняемият Георги В. е предаден на съд за това, че в периода от 24 юли 2015 г. до 1 септември 2015 г. на автомагистрала „Марица“, в района Свиленград, като инспектор поискал 60 евро, за да не извърши действия по служба. На 24 юли 2015 г. той спрял за проверка товарна композиция ДАФ с турска регистрация. Качил се на стъпалата на кабината на влекача и направил разпечатка от дигиталния тахограф и заявил на турски език: „Проблем, комшо, имаш голяма пауза“.

Установено било действително нарушение при отчитането на тахографския апарат.

Обвиняемият поискал международния паспорт на водача, който сложил в него банкнота от 20 евро. Обвиняемият останал недоволен, поради което водачът я сменил с 50 евро, след което получил протокол за извършена проверка, която не е констатирала нарушения.

На 1 септември 2015 г. обвиняемият спрял за проверка камион с румънска регистрация. Водачът предал документите, които били изрядни. Преди да си ги получи, обвиняемият се обърнал към шофьора с думите: „Дай, кафе“. Водачът извадил 10 евро и ги подал скрито в ръката на обвиняемия, защото се страхувал, че проверката може да продължи и да му наложат глоба.

Обвиняемият Константин В. е предаден на съд за това, че 18 ноември 2015 г. на автомагистрала „Марица“, в района на Свиленград, като главен специалист превишил властта и правата си и поискал и приел дар – 20 евро. Той спрял за проверка товарен камион с турска регистрация, пътуващ от Турция за Русия, натоварен с краставици и домати. Водачът попитал дали ще му даде протокол за проверката, при което обвиняемият отговорил на турски език „20 евро“, които шофьорът му предал. Обвиняемият Константин В. е направил проверка на пътя, каквато е нямал право да извършва, заради което спрямо него е повдигнато обвинение за престъпление по служба.

При извършен оглед на местопроизшествие, в близост до паркиран служебен микробус на автомагистрала „Марица“, в района на Свиленград, е бил открит кашон, в който е намерена кутия от цигари, съдържаща част от взетите пари – банкноти от по 20 евро.

Предстои Хасковският окръжен съд да насрочи съдебно заседание по внесения обвинителен акт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button