Хасково

Прецизираха системата за прием на 877 първолаци в Хасково

877 деца се очаква да тръгнат на училище в община Хасково на 15 септември. Това стана ясно на заседанието на постоянните комисии по образование и законност преди утрешната извънредна сесия на общинския съвет, на която трябва да бъде разгледана докладната за Система за прием на първокласници в общинските училища.

Както Haskovo.info писа, Системата трябва да бъде приета по изискване на Наредба 10. В Хасково има 10 училища, които осъществяват прием в първи клас. Училищата определят броя на паралелките в първи клас, който трябва да бъде ясен до 18 април. Приемът в първи клас за учебната 2017/2018 г., като подаването на заявления започва от 24 април 2017 г. до 30 май 2017 г.
В Наредбата са заложени основни критерии, но най-водещият е близостта на училището до адреса на родителите или най-краткото време за достигане до училището.

На съвместното заседание на комисиите присъстваха и представители на обществените съвети на училища.

Вече са ясни и районите около училищата. Председателят на комисията по образование Деян Янев подчерта, че до прилагането на водещия критерий за близост до училището ще се стигне само ако има повече деца от местата в първи клас, когато трябва да бъде извършено класиране по критерии.

По време на дебата на няколко пъти беше посочено, че в Хасково децата са малко. Проблем евентуално се очаква да възникне в ОУ „Св. Климент Охридски“, защото неговият район е голям. И въпреки това там може да настъпи изравняване по всички показатели за не повече от 1-2 деца, очакват от образователната комисия. Но за да има възможност за реакция и в тези случаи от комисията оставиха възможност на педагогическите съвети при казус да акцентират върху някой от останалите критерии в наредбата.

Отделно повече точки при едно евентуално класиране при повече деца от местата ще се дава на такива, идващи от подготвителните групи на съответното школо или чиито братчета и сестричета вече учат там.

С приемането на Системата се цели равнопоставеност на всички деца, които кандидатстват за записване в първи клас и осигуряване на контрол върху приема, посочиха на съвместното заседание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button