Хасково

Приеха правилата за прием на първолаци в Хасково, пускат електронна система догодина

Общинският съвет прие Системата за прием на първокласници в общинските училища след дебат. Това стана на извънредна сесия, а в дебата участваха общинският съветник от Коалиция за Хасково Георги Пеев и председателят на постоянната комисия по образование Деян Янев.

В началото Янев представи Системата, която общината трябва да приеме, съгласно Наредба 10. В общината има 10 училища, в които ще има прием на ученици в първи клас.

Както Haskovo.info писа, очакват се 877 първокласници, а местата в училищата трябва да станат ясни до 18 април. Приемът в първи клас за учебната 2017/2018 г., като подаването на заявления започва от 24 април 2017 г. до 30 май 2017 г.

Пеев заяви, че Наредбата е в сила от септември и каза, че Хасково закъснява като я приема чак сега. Отделно, съветникът заяви, че проблем с повече деца в първи клас имат градове като София, Пловдив и Варна, а за Хасково това не е така. По неговите думи наредбата не е съобразена с реалностите в Хасково.

Янев не се съгласи, че Системата е закъсняла и посочи, че по нея се работи от два месеца. Той допълни, че ако има някакви дефекти, тях ги има и в другите подобни Системи в страната. Янев допълни, че догодина се очаква да заработи централизирана електронна система за прием, която ще облекчи нещата.

Според Янев големи проблеми с приема не се очакват. Районите на училищата са ясни и директорите знаят колко ученици да очакват. Водещият критерий е близостта на училището до адреса на родителите или най-краткото време за достигане до училището. До неговото прилагане ще се стигне само ако има повече деца от местата в първи клас, когато трябва да бъде извършено класиране по критерии. При класирането повече точки имат децата от подготвителните групи на съответното училище и тези, които имат братче или сестриче там. При казус с равни точки педагогическите съвети ще трябва да дадат тежест на някой от следващите критерии в Наредбата, което трябва да се обяви публично преди приема.

В крайна сметка Системата бе приета с 31 гласа „за“, трима са „против“, а двама се въздържаха.

В края на сесията кметът Добри Беливанов припомни, че общината подкрепя инициативата на омбудсмана Мая Манолова „Великден за всеки“ в помощ на нуждаещи се пенсионери и прикани повече хора да се включат в кампанията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

13 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Дано ги спазват
Дано ги спазват
04.04.2017 11:44 11:44

Дано ги спазват тези правила, защото правилата за пенсиониране на началници в пенсионна възраст не се спазват за всички. В Хасково това изключение от много години се отнася за Наска, която 20 години е пом.директор в ОУО и никой не я пенсионира, макар че вече достатъчно е прескочила пределната възраст за пенсия. Така е, когато имаш връзки и се правиш на най-способен от всички. Само меракът й за снимките с по 3-4 деца струва на хората куп нерви и неприятности. Няма работно време за нея, щом трябва да блести ухилена на първо място там. И Колев е виновен за това, което се случва в общежитието, но много повече са виновни Панайотов и спящото РУО. Срам нямат тия хора. Ще чакат сигурно вече утрояване на заплатата си, защото и политици и управляващи се правят на неразбрали, макар че собствените им закони не спазват. Жалко за младите хора, които стоят без работа, заради такива алчни и безотговорни хора. Няма ли да свършат най-после тези очевадни неправди в ОУО. Стига с това безхаберно самоуправство. Наска милионер ли ще става. Резил.

ламбо
ламбо
04.04.2017 12:18 12:18

Пеев и образование -?

На Ламбо даскала
На Ламбо даскала
04.04.2017 12:28 12:28
Отговор до  ламбо

Пеев има основно образование, но и това му е достатъчно, за да знае повече от талибани като теб.

тали
тали
04.04.2017 13:03 13:03

Приемам оценката-щом въобще си позволих да го коментирам,ама така ми дойде от вътре!

Ха дано
Ха дано
04.04.2017 15:46 15:46

Ха дано някой в РУО най-сетне се сети да пенсиониа и Наска от ОУО, че на децата баби в школото не им трябват.

Тя
Тя
07.04.2017 18:18 18:18

Тя Наска си седи в кабинетчето и твори глупости неуморно. Тя е пример как без да си компетентен в нещо, освен в селски вечеринки,можеш със специални врътки да си получаваш пари, екскурзийки по света и у нас, наградки и всякакви други облаги, докато си жив. Няма закон за нея. Няма пенсиониране. Скубе каквото може и когото може и си развява байрака като несменяема примадона. Не си губи времето с истинска работа, а само прелита между кабинетчето си и това на шефа, за да командва и да плаши патките. Никога не е имала реална представа за себе си. Смята се за велика и незаменима. Чудо на чудесата. Хората й се подиграват, пък тя мисли, че й се възхищават. Няма ли най-после да я пенсионирате тая възрастна жена, бе. Пожалете децата, ако за другите ви е все едно. Дали РУО изобщо е в състояние да се събуди

Анонимен
Анонимен
07.04.2017 18:22 18:22

Кога ще разкарате смотаната М-ка от су-то бе . Аман от това злобно, крестящо и вечно в изблици на ярост същество. Такава дива коза, не подлежи нито на облагородяване, нито на опитомяване.

Те да изпълняват
Те да изпълняват
08.04.2017 7:23 7:23

Те да изпълняват вече приети правила за пенсиониране на началници. Не такива като Наска от ОУО да стоят в стола и да получават големите пари и облаги докато започнат да се наакват. Тя тази госпожа отдавна го прави, ама няма кой да види. Панаир на простотиите, който май се ръководи от РУО. Алчни некадърници, които газят закона, без да им мига окото. Затова е така у нас. Обикновен гражданин да не си. БЕЗКРАЕН РЕЗИ.Л

Правилата
Правилата
08.04.2017 16:42 16:42

Правила за Наска от ОУО не важат. Тя си гука по цял ден с Колев, а закона за пенсионирането е за плебеите – учители, не за такива като нея, дето знаят къде да цоцат, да лижат и да се въртят. Затова е единственият пом.директор в Хасково, който отдавна трябваше да е пенсионер, ама не. Има още пари за вземане. Такъв кеф и слободия няма кой да й даде освен държания на каишка Колев. Тъпотия отвсякъде, дирижирана от РУО.

ега ти правилата
ега ти правилата
09.04.2017 7:40 7:40

И за М. М. таксиджийката правилата на важат. На всички институции в града тая бута рушвети. Всички си затварят очите за нарушенията на тая долна пача. Хем е грозна и проста, хем има огромно самочувствие и мания за величие. Нали щяха да я съдят, да и взимат паркингите – и кво стана – само пушилка. Тая си ограбва града както и падне на няколко фронта, пък ние гражданите да му мислим. Такова животно като нея никъде нема – само се бие в гърдите колко е принципна, праведна, справедлива и не знам си ква -пък в същото време само сметки, подлизурство на високи управници, подаръци в РИО и връщане на услуги на хора, които я бутат. Ако не е всичк това още ще гледа бостани тая селянка!

На кого му трябват
На кого му трябват
09.04.2017 16:04 16:04

На кого му трябват правила тук бе. Те законите тъпчат, та едни правила ще ги спрат. Особено пък Наска от ОУО. Това е едно абсолютно перде. Старо, даже и продрано от използване в общежитието, което работи като нейна частна фирма. Тя прибира парите и наградите, а всички работят само и единствено за нея. Кеф до небесата. Бившия кмет – феодал я научи на стойките и чалъмите, нали са съученици, та си помагаха в царуването. Щом 20 години върти на пръста си Колев, Панайотов и цялото РУО, мислете колко е кадърна. Особено по тънката част. ПЕНСИОНЕРКА ТРЯБВА ДА Е ОТДАВНА, НО СЕ НАТИСКА, НА КОГОТО ТРЯБВА И СИ ЖИВЕЕ КАТО ЦАРИЦА. ЦИГАНСКИ ПАНАИРИ.

Анонимен
Анонимен
09.04.2017 22:32 22:32

В суто пък панаира е бостанджийски – тая Бясната М-ка е побъркала колектива – всяка седмица драми, сеири и поредната серия от филма „Станах директорка, и ще остана на всяка цена…“ Направо за оскар са изпълненията и – на нея горката и били повошавали тон, викали и и тряскали врати. Ами тя като изпада в дива ярост просто за нищо. Това животно първо крещи, после мисли и проверява фактите. Приближените и некадърнички никого не са виновни и не са сгрешили – грешките са на тези, дето не и се подмазват, дето не и оставят торби с подаръци и армагани в дирекцията или дето не и подлизурстват и правят непрекъснати комплименти. Толкова е долна и мръсна, че от чиста злоба обича да скапва деня на който не ий е симпатичен. Така и се искало – да му е на някой кисел денят. Ей че чисто зло е това просто и грозно селянче. Вземи си ходи ма злоботийо!

И наша
И наша
10.04.2017 0:29 0:29

И наша Наска от ОУО може да участва най-успешно в състезанието по побъркване на хората. Като свирне със свирката и всички хукват, колкото сили имат. Скокове, кълбета, хвърчене, клякане, рапортуване – денонощно. Пенсионерката само проверява и уморена от обиколки си поляга блажено в кабинета. Като си почине пак почва. Стои на пост и в кабинета при Колев. Пази го от лошото влияние на колегите. Наковава го срещу тях и го съветва какви нови задачи да им постави, че да нямат време дъх да си поемат. Като разбесняла се кучка пази началническия стол. Вкопчила се е в него и стиска до последно. Ей…много сладка тая власт бе. Пари и облаги, облаги и пари, а между тях само шефска любов. Пък пенсията чака ли чака. Вече повече от 100 години. Отврат.

Back to top button