Хасково

60 безработни от Хасковско започват работа с 169 бона по програма

Регионалната програма за заетост и обучение на Хасковска област бе приета днес с пълно единодушие от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Това стана на заседание на комисията, председателствано от зам.- областният управител Росен Кузев.

Според Националния план за действие по заетост за настоящата година, за област Хасково е отпусната сума в размер на 168 927 лв. С тези средства ще се финансира субсидираната заетост на 60 безработни лица, за срок от 6 месеца – от 15 май до 15 ноември 2017 г. Възнаграждението на наетите на пълен работен ден лице е 460 лв., а при тези с непълен работен ден часовата ставка е 2.78 лв.

Средствата и броят на работниците са определени по съобразно Методика за оценка на проектните, по строго определени критерии спрямо равнището на безработица по места, и са съгласувани с общините. Равнището на безработица в област Хасково за 2016 г. е 9.63%.

От общо 60 безработни, които ще бъдат наети, 40 са на пълен, а 20 на непълен работен ден.

Разпределени по общини те са, както следва: Димитровград – 8, Свиленград – 4, Любимец – 3, Ивайловград – 5, Харманли – 5, Симеоновград – 5, Тополовград – 7, Хасково – 6, Областна администрация Хасково – 5, Минерални бани – 3, Стамболово – 4, Маджарово – 5.

Най-много от наетите лица са на длъжност общ работник – 23 души, работник поддръжка – 17, работник по озеленяване – 11. Другите функции са пазач-портиер – трима души, работник по поддръжка на пътища – 3, шофьор -2, чистач – 1.

Целта за 2017 г. е регионалните програми да допринесат за повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. Целевите групи са безработни младежи до 29 г., безработни на възраст над 50 г., хора с увреждания, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование, включително от ромски произход и др.

След приемането на програмата на областно ниво, тя ще бъде изпратена на Министерството на труда и социалната политика за окончателно одобрение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button