Откриват изложбата със сребърната чаша на Юстиниан

Любопитно
Чаша

Изложбата „Езическа България. Власт и общество“ се открива утре в Националния археологически институт с музей към БАН в София.

Както Haskovo.info писа, там ще бъде показан ценен експонат от фонда на Регионалния сторически музей в Хасково. Откритият край с. Нова Hадежда сребърен потир на 1500 години е с надпис, посветен на император Юстиниан (527-565) и съпругата му – „За добруването на многоуважаемия император Юстиниан и Теодора“. Експонатът няма аналог в друг български музей.

Изложбата, която ще продължи до септември, e организирана в партньорство с Националния исторически музей и седем регионални музея. Тя представя културата и основните аспекти в процеса на формиране на българското общество в периода VII-IX век. За експозицията са подбрани експонати, произхождащи от езическите некрополи на славяни и българи, свързани с бита, облеклото и въоръжението през този период.

Основен акцент са представителните колани на българската аристокрация, както и предмети на лукса. Някои от експонатите са много известни, други се експонират за пръв път.

Още новини

loading...

2 коментара

  • некрополи на славяни ?! Такова нещо никой не е виждал.

    Думата “славяни” е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий.

  • Брей, голям историк си бил! Нямало славяни… Където и да прочетеш, вкл. на Запад, ИМА в историографията!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.