Прокуратурата се самосезира за урана в хасковската вода

Хасково
Помпена станция

Хасковската районна прокуратура се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода на част от кварталите в Хасково, съобщават от държавното обвинение.

Проверката е възложена на ОД на МВР-Хасково и се извършва с оглед на данни за престъпление – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Министерството на здравеопазването, Районна здравна инспекция, Басейнова дирекция и ВиК – Хасково за качеството и състоянието на питейната вода в областния град, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е 20 дни.

Haskovo.info припомня, че на извънредна пресконференция областният управител Минко Ангелов съобщи, че Басейнова дирекция е закъсняла със съобщаването на завишените нива на уран с 6 месеца.

Пробите, взети през септември миналата година и дали резултат през октомври и ноември, показват 3 пъти завишение на стойностите на уран и 13 пъти на общата радиоактивност на водата. Показателят на урана е 0.098 mg/L, а на алфа активността е 1.37 Bq/Lq при норми съответно 0.03 mg/L и 0.1 Bq/Lq.

От областна администрация разбрали за проблема с урана на 7 април, когато били информирани от РЗИ-Хасково. Веднага била свикана среща с ръководството на здравната инспекция, ВиК и общината. На срещата се е взело решение за незабавното спиране на кладенците с 3 пъти по-високи нива на уран от нормата, захранващи кв. “Любен Каравелов”, районът около Градската градина и Кенана.

От здравното министерство уверяват, че няма опасност за здравето на хората. Проблемът не би трябвало да се отрази на здравето на хората и дадоха пример – ако човек приема подобни количества в продължение на 70 години имало риск 1 на 10 000 да развие сериозно заболяване.

Още новини

loading...

13 коментара

 • Показателят на урана е 0.98 mg/L при норми съответно 0.03 mg/
  Завишението е 30 пъти !! а не 3 пъти
  Не можете ли да смятате?
  – защото някои все още могат …

 • КАК ЩЕ СЕ СТИГНЕ ДО ИСТИНАТА, СЛЕД КАТО ЕДНА ОТ ИНСПЕКТОРКИТЕ В БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ Е СЪПРУГА НА ШЕФА НА ВИК. КАКВО ЛИ СА СИ ГОВОРЕЛИ ВЕЧЕР КАТО СЕ ПРИБЕРАТ, НАПРИМЕР:
  -МИЛИ МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕНА, КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С ТЕЗИ УРАНОВИ ПРОБИ?
  -АЙ СТИГА СИ МЕ ЗАНИМАВАЛА С ГЛУПОСТИ, Я СИПИ ЕДНА РАКИЯ, НЕ ПО-ДОБРЕ ДАЙ ВОДКАТА!

 • от НАРЕДБА № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата,
  предназначена за питейно-битови цели
  (3) (Изм. – ДВ, бр. 1 от 2011 г., доп., бр. 102 от 2014 г.) В случай че питейната вода представлява
  потенциална опасност за здравето поради несъответствие със стойностите на показателите по приложение
  № 1 или друга причина, органите на ДЗК забраняват подаването на питейна вода или ограничават
  употребата й, като незабавно уведомяват потребителите за това и им предоставят необходимите съвети.
  При необходимост могат да се предприемат и други действия за опазване на здравето.

 • “Първите проби са взети през септември миналата година, а резултатите са получени на 17 октомври 2016 г.,” Кой е бил Областен по това време? Бившия Областен Управител на Герб Станчо-Тъпото е бил информиран за резултатите на пробите от централна лаборатория в София. Отчетено е 13 пъти завишение на общата радиоактивност на водата! Той е знаел и въпреки всичко не е направил абсолютно нищо да информира хората. Разбира се заинтересования кръг от хора като “Гаргов и компания” са били надлежно информирани. Сега за благодарност, този абсолютно неадекватен човек Станчо – Тъпото , хасковлии си го избраха за депутат. Плащайки най-скъпата вода от 3лв. на кубик ,гражданите дадоха имунитет на човека който прикривайки информация , излага на риск живота и здравето на хората. Сигурен съм че в момента Станчо-Тъпото е ужасен!

 • ПОЛОВИНАТА ГРАД ПЪЛНИ ВОДА ОТ ДОЛНО БОТЕВО ОТ КЛОКОТНИЦА ПОД МОСТА ОТ ВИЛНАТА ЗОНА НАД БАДЕМА ВОДА КОЯТО НЕ СЕ ИЗСЛЕДВА КОЯТО СА НАБЕДИЛИ ЗА ХУБАВА ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ ИМ ПУКА ВСЪЩНОСТ КАКВА Е ДОРИ СЪМ СРЕЩАЛ ТАКИВА ЧЕШМИ С ТАБЕЛИ ЧЕ ВОДАТА Е НЕГОДНА ЗА ПИЕНЕ АЛА МЕСТНИТЕ ТВЪРДЯТ ОБРАТНОТО И ЧЕ ТЕЗИ КОИТО Я ИЗСЛЕДВАТ НЕ РАЗБИРАТ.КАКВА Е ВЕРОЯТНОСТТА ЧЕ НЕ СИ ПЪЛНИТЕ УРАН И ОТ ТЕЗИ ЧЕШМИ???? БИРЕНАТА ПРАВЕЛА БИРА ОТ ТАЗИ ВОДА АМИ ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА СЕ УМИРА ДАНО ДА НЕ Е ЩОТ НЯМА БИРА

 • Ти можеш ли да четеш и да смяташ! Стойностите са 0,098 към 0.03 мг/Л – следователно 3,5 пъти е повишението. Къде го видя това 30 пъти при тези стойности. Или си от тези, дето само гледат да тръбят и вдигат врява за фалшиви уж новини и нарушения. Ей прост народ, в тоя град.

 • Точно така – още при предишният областен управител е било ясно и видно, че стойностите не са в нормата. Защото този наглец е мълчал. За да стане депутатин най-вероятон – да не си мъти вода демек преди да е отишъл в парламента! ДА не говорим1 че за краткото време в което беше областен дигна още една къща ей така от една заплата. Уреди жена си по цял ден да си клати краката при простата Милена. Какво оперативно осчетоводяваше никой не знае, ама и вървеше високата заплатка. Тя и жена му като него дебилна и мудна си пада – ама колкото и дебеложкожа да е нещо й омръзна Милена да говори зад гърба й колко била тъпа и неадекватна. Та взе че се омете заедно със “Златната” главна счетоводителка. Пък Милена горката остана да се чуди що не е депутатка и къде е сгазила лука, че не е първа любимка на Стенлито. М- даааааааааааа. Сапунка от всякъде!

 • Вие тая М. М не я мислете – тая е такава подлога – маже и лиже пред всяка власт. С прединия кмет беше гъста, със сегашния се сгъстява. Нали уж щяха на съд да я дават. Паркингите да и вземат. Да я накарат да спре да ограбва гражданите, и да окупира паркоместата в целия град – и какво – нищо. Това с водата е поредната патаклама да се отклонят хората от по важните проблеми. ЗАщо никой не вдига шум за увеличиението на газа. Защо секнаха коментарите и предаванията на тези теми? ЗАщо прокуратурата не се самосезира, при този факт, който реално означава да обречеш на глад и бедност грежданите на цяла държава. А, защо бе хора. Защото някому не е угодно да се мисли по наболели въпроси и се пускат кьорфишеци по всяка друга тема. Защото пак ще ги изгонят от властта. Защото овцете може да станат на вълци от глад. Ей това е истината. Пък за урана във водата – ами то безработицата, глада и хасковските бизнесмени с “високите” заплати дето дават ще ви убият по-рано от урана и уж радиацията!

 • Никакво плащане на вода вече !!!!!! Нагли педали че и 3лв кубика Каде си Бойко ??????

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.