Три министерства: Хасковската вода да не се пие

Хасково
Чешма

Водата от централното водоснабдяване на Хасково да не се използва за питейни цели – пиене и готвене, препоръчват като превантивна мярка от междуведомствената работна група на министерствата на здравеопазването, околната среда и регионалното развитие.

Продължава изпитването на питейната вода в Хасково. Според предварителните резултати на проби, изпитани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран.

Въпреки незначителния здравен риск, като превантивна мярка за населението се препоръчва водата в Хасково да не се пие и с нея да не се готви. Водата може да бъде ползвана без ограничение за къпане и миене, уточняват от здравното министерство.

РЗИ ще продължава извършването на мониторинг за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване.

Дадени са препоръки на РЗИ-Хасково предназначени за ВиК оператора и община Хасково с оглед осигуряване на вода за пиене и готвене в детски и учебни заведения, както и в лечебни заведения.

Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати, допълват от министерството.

Още новини

loading...

13 коментара

 • Не може да си мислиш,че проблемите се решават с кадрови рокади наши-ваши, с некадърни и незаинтересувани чиновници,при всяка смяна на властта ,които са свикнали никой да не им търси сметка за действията.
  Но може и да е възможно в държава,в която заради любовта към партията бе подложен на радиация един народ и той великодушно си затвори очите и овчедушно си пуска червената бюлетинка с извинение пред собствената си съвест ,че тия не са ония.
  Ами то така сме възпитани-АБСУРДИСТАН!

  • тези, които са мълчали 6 месеца, не са с червената бюлетина. Замислете се кой беше на власт преди 6 месеца. тези сега поне се мъчат да оправят батака, вероятно скрит заради един дати през ноември миналата година и март, тази година. И сега – хоп, изненада. датите свършиха

  • Мамиц…… ви на всички, да спрем да плащаме вода и на бунт! Некадърници мръсни шушуминги! Кой ще ни върне здравето бе отрепки мръсни начело с тъпия кмет! Никакво плащане на вода и съдене до дупка!!!!!

  • Какво значение има кой каква бюлетина е пуснал,като това са хора,които на всяка цена искат власт.НО!!!!! Тези хора ни познават що за народ сме.Вие да видяхте някой дори и във феисбук да организира протест срещу В и К или общината или областен съвет.Е тогава на кого да се сърдим освен на собственито си малодушие.Те ще продължават ние ще мълчим и така……до безкрай….

 • и сега какво…..заради тази ЕКСТРА …..ли плащаме най-скъпата вода в БГ……не 3 лв а 3стотинки не струва …..от днес няма да плащам повече……

 • Как може човек укрил информация застрашаваща здравето на хиляди хора да заема държавна длъжност?
  Това някакъв вид награда за неговите действия ли е , какво е?
  Как може Станислав Дечев да укрива такава информация в продължение на толкова дълго време и да не предприеме абсолютно нищо при положение че е знаел какво е качеството на водата в града?

  • Вие гледате ли новини изобщо, тъпи ли сте.. Станислав Дечев не е знаел за пробите, нито РЗИ, нито ВиК. Пробите са им изпратени с 5 месеца закъснение от Басейнова дирекция. Те са били единствените наясно.

 • Тоя сопол Ст. Д. се нагласи на депутатско място точно с помощта на вас, дето се възмущавате що била такава водата. Като пускахте бюлетината за герберите мислихте ли? Въпросът е какво правеше като областен управител за града и хората в него. И сега като депутат какво ще направи. Ами едно голямо НИЩО. Той за себе си покрижи. Жена си уреди, покрай нея и новата и приятелка и така. Сега и оная простата Милена ще уреди с още общински облаги освен паркингите, ще и даде още парчета земя от града, още преференции за бизнес далавери. Може и шеф на РИО да я направи – нали скоро конкурс ще има. Пък е ясно, че тая бостанджийка без да препише не може да си го вземе. И така – пък вие се възмущавайте, че държавата ни била абсурдна!

 • Защо се правите всички, че не сте чували за урановите находища и наличието на уран в района на Хасково и Мин. бани. При толкова режими и управници се мълчеше по този въпрос, вие си живеете и си пиехте кротко от същата вода. Ама сега смърдите щото сами си избрахте герберите, пък сега ви разказват играта още преди да са сътворили правителство – то стига, че дигат газа с 30 процента, респективно тока, цените на всички стоки и ви обезценяват заплати и пенсии и доходи . А институциите, които са спали досега – много добре са знаели – още преди да се приемат новите норми и показатели за водата. Значи не става въпрос да се работи за гражданите, а срещу определени хора, лобита на партийни основи, всичко е политика, манипулации и някой да се изкара праведен. Защо си мислите всички, че силните на деня мислят за града, за хората в него и за вашето здраве и живот. Спрете да се надявате на това и спрете да плюете безмислено защото никой не му дреме за гражданите на Хасково! Независимо от пресконференции, приказки и изпъчване на снага пред проблемите!

 • И какво – няма да си плащате водата. Хайде да развием тази мисъл… Хората няма да си плащат водата – месец, два, три… ВиК няма да може да си плати тока за помпите и агрегатите на ЕВН-а. ЕВН-а ще спре тока на ВИК. И всички ние оставаме без вода. ВиК фалира – и всички ние пак сме без вода. Настава масова сеч, уволнения, съкръщения във фалиралото дружество – и всички ние пак сме без вода. От тук нататък има два варианта. Прокуристи, които уж да развиват дейност и оздравяват ВиК-то и да си получават една малка група заплати в пъти по-големи и от сегашните – и всички ние пак сме без вода. Или да се създаде едно ново дружество пак пълно с чиновници, все хора на настоящите властници, и със още по-големи заплати – и всички ние пак сме без вода. И къде в цялото това развитие някой е поправил завишените показатели на водата. Опа – забравихме за мегическата пръчка. Просто ще се размаха и няма да има завишени показатели, урана ще изчезне от почвите на Хасковско и ще заживеем щасливо. ДАЛИ…

 • Хич не се учудвам от това разкритие! То беше ясно, че водата ни е най-некачествената в България, но същевременно е и най-скъпата. Малко ли хора измряха от рак в хасковско през последните години? Сигурно е от хубавата вода, която са пили… Само в нашата кооперация има две жени, които в момента са болни от рак, а сме само четири семейства в кооперацията!

 • Ангеларийчо, рака не се хваща от водата, колкото и да е “хубава”. Рака идва най-вече от стрес, от генетично предразположение и от провокиране на спящи ракови клетки, когата хората се чудят какво дето не им пречи да лекуват и с какви медикаменти да се предозират. Да не говорим, че Е-та по пакетираните храни, и полуфабрикати са в пъти по-вредни за човека – и те са следваща причина за раковите заболявания. Лошото качество на храната, замърсения въздух и чак тогава водата може да са част от причините за рака. И не на последно място злобата – много хора дето не могат да си излеят злобата и постоянно са бесни на някого и нещо много скоро се запознават с рака. Та така Ангеларийчо, мойто момче!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.