Спряха две помпени станции, Хасково пред воден режим

Хасково
Спирането на помпена станция 1

Хасково е изправен пред опасността от режим на водата. Рискът се появи, след като днес беше спряно водоподаването от помпени станции 1 и 2. Водата от тях показва най-високи стойности на уран след последните изследвания. Превишаването на нормата е 3 пъти, обявиха днес от Регионалната здравна инспекция.

В резервоарите в момента има около 70 000 кубива вода, които ще стигнат за 2-3 дни, обяви областният управител Минко Ангелов. Ако през това време ВиК не намери вариант да подава допълнителни количества вода от останалите кладенци, реално кварталите “Болярово”, “Кенана” и части от “Любен Каравелов” ще минат на режим.

Междувременно стана ясно, че още един кладенец е отчел превишени количества на уран – 0,05 мг при норма 0,03. Той се намира на километри от останалите компрометирани – в землището на Узунджово. Подобни количества са дали и проби от кв. “Хисаря”. Според РЗИ обаче е възможно тези проби да опорочени и щели да бъдат повторени.

Вода

Продължава да е в сила препоръката водата в Хасково да не се пие и да не се готви с нея. Очаква се становище от Българската агенция по безопасност на храните за стоките, произведени в хасковски предприятия.

Още новини

loading...

8 коментара

  • Цяло Хасково събира пари за болната Ники, е какъв шанс да има това дете при ползване на такава вода? И същите тези лицемери които и подхвърляха по някоя хилядарка ,са знаели през цялото време какво е положението. Не стига че Гарговци и Лиляновци ни източват данъците от общината чрез всевъзможни схеми а сега посегнаха на здравето ни.
    Какви хора сте вие да застрашите живота и здравето на цял град?
    Къде са институциите? Къде е държавата?

  • След като години наред хасковлии плащат една от най-скъпите води в България и от ВИК са си мълчали удобно за урана, сега е редно да даряват на всяко домакинство безплатна минерална вода до разрешаване на проблема.И тъй като вече никой няма да им вярва ,то е добре да получаваме купони за вода, за да си я набавяме откъдето ние решим. Със сигурност този уран го е имало от десетки години насам и сега ни се правят на ущипани моми…Дали семействата на работещите във ВИК са ползвали водата за готвене е въпрос, на който няма смисъл да се напъват да дават отговор, то е ясно,че не са…Как и на кого да повярваме??? Патриот съм, но бих казала на младите “Спасявайте се!!!Светът е ваш!!!”

  • Да, семействата на работещите във ВИК сме си ползвали водата и за готвене и за пиене. И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА Я ПОЛЗВАМЕ – продължаваме да готвим с нея, пиеем дори, когато се наложи, и си купуваме хасковски стоки, защото НЯМА ОПАСНОСТ! Всякакви лъжи се казаха – от 13 пъти надвишени норми – а сега стиганаха до три пъти. Е кое е вярно? А урана е ясно, че го има от години! Сегашните работещи във ВиК ли го създадоха този проблем – или едновремешните добиви, урановите залежи и местоположението на града. Ами тогава да вземем да закрием града, така ли. Какво точно иската бе хора? Очевидно и да спрем да се къпем и мием нормално. Айде да замиреше града, защото няма за какво друго да мрънкате.

  • А вие вечно мрънкащите замисляте ли се колко радиация получаваме от Слънцето? А дали озоновата дупка, изтъняването й, не ни носи много повече радиация и алфа-лъчение от символичният “наличен уран” във хасковската вода. Ами абдали – вземете да извличате уран от водата, да видим след колко века ще забогатеете, от това “многоооооооооооооо” количество във водътъ!!!

  • В-к Сега: БСП иска изслушване на трима министри за урана във водата в Хасково на 21април. Чудя се къде са другите депутати дето ни облъчваха с обещания по време на изборите?! А, сетих се. Те пият софийска вода щото семействата им са там.

  • Уж три пъти е увеличението, а пък пише норма 0,03 , измерено в момента 0,05. Аз ли не мога да смятам или това не е три пъти увеличение?

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.