Любопитно

Петър Ангелов с наградата „Александър Паскалев“, връчиха Пегаси в 3 жанра

Петър Ангелов е носител на тазгодишната награда за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и културния живот „Александър Паскалев“.

Ангелов получи наградата си от председателя на общинския съвет Таня Захариева на церемонията по награждаването на „Южна пролет“ в хасковския театър „Иван Димов“.

Конкурс

Петър Ангелов е роден на 15 ноември 1938 г. в село Татарево. През 1983 г. издава романа си „Жаравата“, награден с голямата награда „Южна пролет“. Издал е още романите „Тервион“ и „Чеда на Бога“, награден за роман на 2005 г. от Съюза на българските писатели. Издавал е списание „Южнобългарски страници“. През 2016 г. излиза от печат книгата му „Разгромът: Откъс от моя несъстоял се диалог с президента д-р Желю Желев“. Занимава се с живопис. Има няколко самостоятелни изложби. Сътрудничи на вестниците „Стършел“ и „Вечерни новини“ с карикатури. Илюстратор е на книги. Той е първия автор на самостоятелна карикатурна изложба в Хасково през 1966 г. Член е на съюза на българските писатели. През 2016 г. издава и „История на хасковската земеделска гимназия“.

Конкурс

В националния конкурс за дебютна литература кметът Добри Беливанов и председателят на журито Владимир Зарев връчиха званието Лауреат и бронзов Пегас в жанр проза на Десислава Николова за книгата „Алиса и петък вечер“, Пегас за поезия заслужи Димана Йорданова за стихосбирката „Жената и мъжете, които бях“, Пегас за литературна критика отиде при Сирма Данова за „Кралят физиономист: Автотекстуалност и автопрезентиране в творчеството на Пенчо Славейков“.

Конкурс

Съпътстваща награда за поезия се присъжда на Богомил Господинов, втора съпътстваща награда тук е за Христо Мухтанов за стихосбирката „Опити за еволюция“.

Съпътстваща награда в проза заслужи Горан Атанасов за книгата „Ще се върна в седем: Разказа и пътеписи“, а втората съпътстваща награда тук е за Георги Караманев за романа „И додето се раждат лъчите“.

Конкурс

Haskovo.info припомня, че в конкурса участваха 33 автори с 31 произведения. В раздел проза творбите са 10, поезия – 12, детска литература – 6, а в критика, кино сценарий и драматургия – по едно.

В програмата на церемонията по награждаването се представиха дамите от група „Мистик“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
22.04.2017 18:32 18:32

Пълна чалга…..

Back to top button