Регион

ГДБОП разби канал за бежанци, арести и в Харманли

Служители на ГДБОП разбиха канал за незаконно превеждане на бежанци, съобщават от МВР.

Специализираната полицейска операция е реализирана на 27 април във връзка с образувано досъдебно производство. Участие в нея са взели служители на сектор „Противодействие на престъпни структури извършващи незаконна дейност по превеждане през граница на хора и по подпомагане на чужденци да пребивават или да преминат в страната” – отдел „Контратероризъм” при ГДБОП, колегите им от Хасково, Кърджали, Силистра, Добрич и служители на ДАНС.

Акция

В хода на операцията е неутрализирана организирана престъпна група, която е извършвала незаконна дейност по превеждане през граница на хора и подпомагане на чужденци да пребивават и да преминат в страната. Задържани са петима участници в престъпната схема, сред които и лидерът – Л. М. на 24 г., сирийски гражданин, със статут на бежанец, А. М. на 42 г. – негов сънародник, със хуманитарен статут, Р. Я. на 45 г.от София – тримата известни на органите на реда. Те са установени на територията на столицата и на община Харманли.

При предприетите претърсвания в автомобилите и ползваните от тях адреси са намерени и иззети множество мобилни телефони, СИМ карти, преносими компютри, документи за финансови преводи, чужди документи за самоличност и други вещи и предмети.

Акция

В процеса на работа са установени и задържани и двама мъже от Тутракан – И. Д. на 36 г. и М. Д. на 26 г., съпричастни към престъпната група. Те са задържани в Русе по друго дело, привлечени са като обвиняеми за незаконен трафик на мигранти, предстои материалите по предишното им дело да бъдат присъединено към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.

Акция

С прокурорски постановления мерките за неотклонение на Л. М., А. М. и Р. Я. бяха удължени да 72 часа. На 29 април Специализираният наказателен съд им наложи постоянни мерки за задържане.

Работата по документирането на престъпната дейност продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
въпросче
въпросче
02.05.2017 16:47 16:47

Това снимки от мястото на събитието ли са?

Back to top button