Хасково

Гимназисти от ФСГ изследваха вредата на пластмасовите опаковки, влязоха и в ХАС

Гимназисти и преподаватели от хасковската Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“ представиха резултатите от задълбочено свое изследване върху пластмасовите опаковки.

Курсовият проект на десетокласниците Досиетата „Р“ с ръководители Десислава Василева, старши учител по химия и опазване на околната среда и Катя Христова – старши учител по биология и здравно образование, бе представен в зала „Хасково“ пред много гости.

ФСГ

Досиетата „Р“ информират за различните видове пластмаси, от които са изработени опаковките, предназначени за контакт с храни и напитки. Трите вида показатели, които оказват влияние върху качеството на опакования продукт и са в пряка зависимост с неговите нормативни документи са: физико-механични, химични и микробиологични.

ФСГ

Учениците презентираха резултатите от извършения химически анализ на полиетиленова опаковка с помощта на експерти от Акредитиран изпитвателен център „Алми тест“ в София, от които става ясно, че няма обща и специфична миграция на химически вещества от опаковката към продукта.

ФСГ

От резултатите по микробиологичния анализ, извършен с помощта на експерти от РЗИ-Хасково се установи, че в бутилираната вода не се откриват микроорганизми, но в същата вода, съхранявана в многократно използвани бутилки се откриха Е. коли и Псевдомонас аерогиноза.

ФСГ

Причината е, че РЕТ пластмасите са порести, формата на бутилките не позволява качествено измиване и в тях лесно се задържат бактерии и миризми. Бяха представени и резултати от анкета сред учениците, които показват, че след изследването децата все по-рядко използват за многократна употреба пластмасови опаковки и бутилки.

ФСГ

След края на презентацията бе организиран и коктейл.

ФСГ

В същото време друга група ученици от ФСГ бе на поредна лекция в Хасковския административен съд, като продължение на образователната програма за повишаване правната грамотност на подрастващите. Съдебният помощник Кръстина Христова изнесе четвъртата лекция, в която запозна учениците с правата им като граждани на Европейския съюз, основните положения в законодателството, свързани със статута на гражданите след присъединяването на България в ЕС, с основните правила и поведение в училище, правата и задълженията на учениците, както и съдебните процедури с участието на деца и правата при провеждането им. Последното занимание ще е на 5 юни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
unocha _bleden @abv bg
unocha _bleden @abv bg
09.05.2017 22:21 22:21

Интересно вместо да се говори за сметки дебит кредит финанси счетоводство характерно за финансова гимназия те се занимават с ПЛАСТМАСИ Това е като в МЕДИЦИНСКЯ ТЕХНИКУМ да се занимават с устройството на ПАРНИЯ ЛОКОМОТИВ Абе идиотизми отвсякъде

Back to top button