Забраняват водата в още 5 села заради завишена алфа активност

Хасково
Комисия

Констатирана е и повишена алфа активност в още пет села от община Димитровград, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Затова със заповед на РЗИ Хасково за Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово ще се ограничи ползването на вода за пиене и готвене, до изчисляване на индикативната доза.

Това стана ясно на заседанието на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите с председател Георги Колев. На заседанието в областна администрация присъстваха представители на всички отговорни институции от региона и депутати.

Комисия

Haskovo.info припомня, че вече беше регистрирано завишено съдържание на уран във водата на димитровградското село Върбица. Там още от петък миналата седмица РЗИ Хасково издаде предписание за ограничаване на водоползването за питейни нужди.

Комисия

Кметът на община Димитровград Иво Димов, който също присъства на заседанието, вече предприема мерки за осигуряване на питейна вода на населението от посочените населени места.

Водата, в изключените от системата на водоподаване в Хасково 14 кладенеца ще бъде източена, от тях ще се вземат нови допълнителни проби, за да се направят нови изследвания и да се установи могат ли да се ползват тези водоизточници. Разрешение за това вече е поискано от управителя на ВиК Хасково от Министерството на здравеопазването, чака се разрешение от ведомството, стана ясно още на днешното заседание на Временната парламентарна комисия.

Комисия

„Трябва да се направят повторни проби, защото само в 3 от общо 14 кладенеца в зона Болярово са открити отклонения“, съобщи депутатът Делян Добрев. Той подчерта, че предложението за разрешаване на проблема с водоподаването на Хасково, правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложено от експертите от ВиК. Затова и правителството е отпуснало необходимите близо 2 милиона лева за справяне с кризата, уточни той.

Комисия

Към момента е най-важно да се открият причините за тези отклонения, защото през периода 2012 – 2015 г. са правени изследвания и общата индикативна доза тогава показва, че няма отклонения от качеството на водата, съобщи д-р Кунчев.

В края на заседанието председателят на временната комисия Георги Колев заяви, че темата за качеството на питейната вода е изключително тревожна. Затова колкото е вредно неглижирането на проблема, толкова е опасно всяването на паника сред населението.

Още новини

loading...

9 коментара

 • Мили деца, не е страшен урана във водата, страшна е некомпетентността на институциите, нито басейнова дирекция, нито рзи, нито който и да е реагираха адекватно, това е страшното, днес водата не може да се пие, главния епидемиолог казва че може, имало норми, ама едните били задължителни, другите препоръчителни, а и оставки няма, тези топли столове как да изпуснат, ко ще не Хасково ми и цяла България де се изтрови ние пък няма да подадем оставки-ние сме най-компетентни пък! Жалка история!

 • нещо много им тъжни физиономиите – за пред камерите докато си чатят по телефоните

 • Наредени неграмотни чиновници от ГЕРБ и вместо да решават проблемите те само ги отлагат, тровят хората и говорят глупости. Делян Добрев имало замърсяване само в 1 и 4 сондажен кладенец на ПС ” Хасково” 1 и 2 като не си запознат вземи и прочети поне от медиите. Защото ти се смеят цяло Хасково, как тогава като не си запознат искаш да крадеш едни 2 милиона. Били казали от ВИК Хасково експерти, кои са те след като там управлява баща ти Александър Добрев и той какво разбира от води. Той разбира от продажба на сирене и кашкавал в фургона в търговията ЕТ ” АЛДО” , но разбира от крадене, както създадохте картел в Санирането на блокове!

 • ИВОХ!! хубу , чи са спяхме от пиене, готвене и къпане, гулям рахат си карами , на мускул, колкот сгу имами!! През есента се запознах с достолепно , жизнерадостно сИмейству
  …от Върбица, сигур над усумдесе гудини …..си пийват уда …..
  ут таййнствен иточник, разбирса
  ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ, И ДВАМАТА!!

 • Забраната е лесна,но никой от управляващите не говори за цените на водата – като не става за пиене,то следва да се намали цената,един вид-“трето качество вода”. Защото с финанси от някъде всеки трябва да си закупи вода. А за причиненото неудобство,комфорт,време и страх-нито дума?!?!?НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

 • А за мангана, който тече от чешмите в БРЯГОВО, ПОЛЯНОВО и други села?
  Или това е бял кахър?

 • Делянчо, какво изчисляваш на джи си ема? Защо не доведеш семейството си в Хасково да пият уранжада??? Много е лесно да се пишеш хасковлия! А къде живееш??? И как смееш да се показваш следствен на хасковлии?!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.