Любопитно

Археологически находки от Хасковско в столична галерия

Постерна изложба в галерия „Средец“ в София показва от днес нови и интересни факти от археологическите богатства на хасковския край. Тя е организирана от Националния археологически институт с музей при БАН и Министерството на културата.

25 постера илюстрират проучванията на близо 50 обекта у нас и откритите находки. Сред тях са намерените в скалния комплекс Глухите камъни в община Любимец керамични антропоморфни фигурки от ранната желязна епоха. 120-те миниатюри са имали култово предназначение.

До 31 май посетителите ще могат да видят и изображенията на златни накити, открити при археологически проучвания на надгробна могила край харманлийското село Изворово.

Както Haskovo.info писа, оригиналите са включени в изложба, която гостува в Музея на историята на изкуството във Виена до края на юни. Тя е част от проекта “Златният път на Балканите през бронзовата епоха“, изпълняван от Националния археологически институт и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button