Регион

Още 5 села с радиоктивна вода, общо 11 в Димигровград минават на водоноски

Водата в още 5 села в община Димитровград е с повишени стойности на алфа активност и ще бъде забранена за пиене и готвене. Това са Горски извор, Черногорово, Воден, Радиево и Крепост. С тях общо селата с некачествена вода в общината стават 11.

Вчера беше обявено, че висока алфа активност има водата в Крум, Ябълково, Сталево, Скобелево и Бодрово, а два дни по-рано заради високи нива на уран водата във Върбица беше забранена за пиене и готвене.

Пред Haskovo.info от Регионалната здравна инспекция обявиха, че стойностите на алфа активност в новите 5 села е между 0,241 и 0,55 бекерела при норма 0,1. С изключение на Върбица в останалите села няма завишено съдържание на уран. Очаква се до месец да са готови окончателните резултати кое причинява високата алфа активност. Възможно е водата да бъде разрешена за пиене.

Търсим водоноски, за да осигурим чиста вода в селата, коментира пред Haskovo.info кметът на община Димитровград Иво Димов. Най-вероятно вода ще се доставя на ротационен принцип – по няколко часа на ден във всяка от селата.

Забрана вода

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
кирил
кирил
16.05.2017 17:54 17:54

Каква е гаранцията,че вадата във водоноските не е с уран! Стига сте всявали паника,не ви ли е срам!

Анонимен
Анонимен
16.05.2017 19:24 19:24

Masova mutaciq se o4akva

Анонимен
Анонимен
16.05.2017 20:18 20:18

Кота довот по дво милиона всички общини ще си признаят за урана

Back to top button