Още 5 села с радиоктивна вода, общо 11 в Димигровград минават на водоноски

Регион
Водоноска Върбица

Водата в още 5 села в община Димитровград е с повишени стойности на алфа активност и ще бъде забранена за пиене и готвене. Това са Горски извор, Черногорово, Воден, Радиево и Крепост. С тях общо селата с некачествена вода в общината стават 11.

Вчера беше обявено, че висока алфа активност има водата в Крум, Ябълково, Сталево, Скобелево и Бодрово, а два дни по-рано заради високи нива на уран водата във Върбица беше забранена за пиене и готвене.

Пред Haskovo.info от Регионалната здравна инспекция обявиха, че стойностите на алфа активност в новите 5 села е между 0,241 и 0,55 бекерела при норма 0,1. С изключение на Върбица в останалите села няма завишено съдържание на уран. Очаква се до месец да са готови окончателните резултати кое причинява високата алфа активност. Възможно е водата да бъде разрешена за пиене.

Търсим водоноски, за да осигурим чиста вода в селата, коментира пред Haskovo.info кметът на община Димитровград Иво Димов. Най-вероятно вода ще се доставя на ротационен принцип – по няколко часа на ден във всяка от селата.

Забрана вода

Още новини

loading...

3 коментара

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.