Конфискуваха капан за пойни птички край квартал “Орфей”

Хасково
Капан

Сигнал за капан за пойни птички в горичката край хасковския квартал “Орфей” са проверили експерти от РИОСВ-Хасково.

Нарушителят е избягал при появяването им и не е установена самоличността му. На посоченото в сигнала място е открит специално изработен кафез за улов на пойни диви птици, с вероятна цел търговия. Вътре е открита птица от вида „кадънка“ (Carduelis carduelis), наричана още „щиглец“ или „кардарина“. Птичката е била в добро състояние и незабавно е пусната на свобода.

Капанът е конфискуван и ще бъде унищожен след приключване на случая.

Проверка на място след подобен сигнал беше извършена и в началото на април в района на централен гробищен парк в Хасково, но тогава не беше установено нарушение.

Случаите за поставяне на капан за пойни птици в различни гористи места край града предизвика широк дебат в социалните мрежи. Според подателя на сигнала нарушителят и в двата случая е един и същи човек, който се занимава с улов и търговия на пойни птици.

Всички диви пойни птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Улавянето, притежаването, продажбата и убиването им представлява административно нарушение.

Съгласно закона глобата за такова нарушения за физически лица е от 100 до 5 000 лв., а за юридически лица от 500 до 10 000 лв.

Още новини

loading...

2 коментара

  • Митко, тоя не прави капанчета, купува си ги от другаде вероятно, занаятът му е в ловенето и продаване на птичките. И какво като идат проверяващите в махалата и им посочат някого, кво да го правят, ще издържи ли това в съда, ако не е хванат на местопрестъплението?! Стига приказки без покритие, то така ако ставало.

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.