Любопитно

67 групи, 43 индивидуални изпълнители и юнашки тиган на „Китна Тракия“

67 фолклорни групи и 43 индивидуални изпълнители ще участват в 52–ия Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ на Кенана в Хасково, съобщи на пресконферениця заместник-кметът Милена Трендафилова.

Съборът е на 20 май, а изпълнителите са от 39 населени места от 21 общини и ще се представят на две сцени.

На първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – Георги Андреев, почетен гражданин на Хасково, композитор и диригент на оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, членове: Агрипина Войнова – хореограф, Елена Беделева – народна певица.

Събор

На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Златка Тимонова – хореограф и художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Златна Тракия“, членове Фанка Койнарова – народна певица и Диляна Пецова – етнограф в Регионален исторически музей – Хасково.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория. В рамките на събора ще се проведе и етап от 5-ия Национален преглед на фолклорните ансамбли на CIOFF България за завоюване званието „Представителен ансамбъл“, с цел участие в Международни фолклорни фестивали.

Тази година за първи път в Хасково ще гостува Ангел Ангелов с Кулинарно шоу на Академия „Кулинарен историк“. В близост до сцените ще бъде разположен „Юнашки тиган“, в който ще се приготвят над 500 порции храна. Тя ще се дава благотворително, а събраните средства ще са за строежа на храма „Св. Иван Рилски“ в хасковския квартал „Орфей“.

Вечерта на 20 май пак до сцената на събора ще се изпълни нестинарски танц на Иван Георгиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button