67 групи, 43 индивидуални изпълнители и юнашки тиган на „Китна Тракия”

Любопитно
Събор

67 фолклорни групи и 43 индивидуални изпълнители ще участват в 52–ия Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ на Кенана в Хасково, съобщи на пресконферениця заместник-кметът Милена Трендафилова.

Съборът е на 20 май, а изпълнителите са от 39 населени места от 21 общини и ще се представят на две сцени.

На първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – Георги Андреев, почетен гражданин на Хасково, композитор и диригент на оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, членове: Агрипина Войнова – хореограф, Елена Беделева – народна певица.

Събор

На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Златка Тимонова – хореограф и художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Златна Тракия”, членове Фанка Койнарова – народна певица и Диляна Пецова – етнограф в Регионален исторически музей – Хасково.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория. В рамките на събора ще се проведе и етап от 5-ия Национален преглед на фолклорните ансамбли на CIOFF България за завоюване званието „Представителен ансамбъл“, с цел участие в Международни фолклорни фестивали.

Тази година за първи път в Хасково ще гостува Ангел Ангелов с Кулинарно шоу на Академия „Кулинарен историк“. В близост до сцените ще бъде разположен „Юнашки тиган“, в който ще се приготвят над 500 порции храна. Тя ще се дава благотворително, а събраните средства ще са за строежа на храма „Св. Иван Рилски“ в хасковския квартал „Орфей“.

Вечерта на 20 май пак до сцената на събора ще се изпълни нестинарски танц на Иван Георгиев.

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.