71 зрелостници проспаха матурата по български в Хасковско

Хасково
Матура

71 зрелостници не се явиха на матурата по български език и литература в Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

Допуснатите до държавния зрелостен изпит са 1627, а на него се явиха 1556.

Матура

Матурата се провежда в 19 училища в региона, като навсякъде има осигурено видеонаблюдение и полицейско присъствие. Квесторите, които следят за преписвачи са 430. В хасковската ПГДС “Цар Иван Асен ІІ” чакаха 148 зрелостници.

Матурата е с продължителност 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа.

Матура

По български език и литература първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Втората матура по предмет по избор е на 22 май.

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.