Любопитно

„В копринения град“ за юбилея на свиленградския музей

Историческият музей в Свиленград отбеляза 10 г. от създаването си, съобщават от пресслужбата на общината.

По случай юбилея бе открита обновената експозиция „В копринения град“, посветена на копринарството в района, а с празничен концерт бяха поздравени създателите, многобройните дарители и приятели на музея.

Исторически музей – Свиленград е създаден през 2007 г. на базата на съществуваща музейна сбирка от края на 60-те години на миналия век. По предложение на кмета Георги Манолов и с решение общинският съвет преобразува музейната сбирка в общински музей, като решението е одобрено от министъра на културата.

Музеят разполага с три експозиции: история, археология и етнография, в които са представени предмети с важно историческо, културно и научно значение като документи, снимки, ръкописи, ордени, медали, оръдия на труда, облекло и предмети от градския бит, уреди, свързани с производството на коприна, памук и вълна, хладно и огнестрелно оръжие, лични вещи и др. Оформени са фондохранилище и лапидариум. В двора на музея е изградена „Стена на славата”.

Музей

Извършва се усилена събирателска дейност. За тези 10 г. броят на дарителите надхвърля 120 човека. Между първите са Здравка Миленкова, Евда Манова, Никола Марашев.

Във връзка с 95-та годишнина от Балканската война е експонирана изложба, която официално се открива на 5 октомври 2007 г., след което музеят е отворен за посетители.

Освен собствени изложби, музеят представя и гостуващи. Сформира се клуб ”Приятели на музея” с участието на местни историци, краеведи, журналисти. През 2010 г. се организират първите исторически игри „Мезек 2010” с участието на ученици.

През 2011 г. се поставя началото на издателската дейност на музея. „Градът на коприната – история на Свиленград 1912-1944 г.” е първата издадена книга, последвана от още два сборника с научни доклади, а през 2017 г. се подготвят за печат още две книги.

Музеят организира ежегодно научни конференции, в които участват изтъкнати наши учени историци. Успоредно с музейната дейност в самото начало музеят развива и туристическите обекти на територията на Община Свиленград. Създава се Туристически информационен център – Мезек. От 2010 г. се полага началото на разработването на другата туристическа дестинация – Михалич-Маточина, като едно от 50-те слабо познати места в България.

След реставрация и обновяване по общински европроект старата баня (хамама от ХVІ в.) се преобразува в Арт галерия, която от 2015 г. преминава като Художествен отдел към Исторически музей – Свиленград. В галерията се организират временни изложби както на млади, така и на утвърдени български творци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button