Любопитно

И деца на годинка и половина на сцената на „Китна Тракия“

Александра на годинка и половина от хасковския квартал „Болярово“ бе сред най-малките, които се качиха на една от двете сцени на 52-ия Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ в парк Кенана.

В събора участват 67 фолклорни групи и 43 индивидуални идпълнители от 21 общини от 39 населени места. Всички бяха приветствани от областния управител Станислав Дечев, депутата Евгения Ангелова и кмета Добри Беливанов.

Събор

На първа сцена фолклорните групи се оценяват от жури в състав: председател – Георги Андреев, почетен гражданин на Хасково, композитор и диригент на оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, членове: Агрипина Войнова – хореограф, Елена Беделева – народна певица.

Събор

На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Златка Тимонова – хореограф и художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Златна Тракия”, членове Фанка Койнарова – народна певица и Диляна Пецова – етнограф в Регионален исторически музей – Хасково.

Събор

Днес на хасковска сцена ще се проведе и етап от 5-ия Национален преглед на фолклорните ансамбли на ЦИОФ България за завоюване званието „Представителен ансамбъл“, с цел участие в Международни фолклорни фестивали.

Събор

Както Haskovo.info писа, за първи път в Хасково гостува Ангел Ангелов с Кулинарно шоу на Академия „Кулинарен историк“. В близост до сцените е разположен „Юнашки тиган“, в който се приготвят около 500 порции храна. Готвят се 50 кг. свинска плешка с 9 вида зеленчук, а порцията е 1 лв. Тя ще се дава благотворително, а събраните средства ще са за строежа на храма „Св. Иван Рилски“ в хасковския квартал „Орфей“.

Събор

Изпълненията на участниците пордължават през целия ден, а акцентът в програмата на събора тази година е нестинарския танц на Иван Георгиев , който ще започне след 19:30 часа .

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
повече няма да ходя
повече няма да ходя
21.05.2017 8:54 8:54

Най „утрепания“ фестивал до сега. За 2, 3 часа всичко свърши. Нямаше младешки и танцови състави, преобладаваха бабите, които пееха един и същи стил и песни. Нямаше хора. Слаба организация. Публиката и журито бяха отегчени. И големия казан не предизвика интерес. Хората си одидоха, той не бе приключил с готвенето.

Жоро Станилов
Жоро Станилов
22.05.2017 22:54 22:54

Това е
Общината с всяка година прави все по-слаб събора Китна Тракия !!!
Догодина и толкова няма да има . Жалко , че зам. Кмета Трендафилова дава всичко от себе си . Но като оставиха В. Въжарска да продължава да движи тези въпроси , така ще е . Поне 15 г. е Жорона тази длъжност и така и не се научи . Сложете си кадърни и образовани служители бе хора , културата не е за подценяване !?

Back to top button