Регион

Чиновници чистиха парка в Баните, съхнат хиляди декари бор

Служители от общинската администрация в Минерални бани и работници от общинското предприятие „Стройкомерс” почистваха централния парк в националния курорт по разпореждане на кмета Мюмюн Искендер.

Боровете в парка са застрашени. Някои от тях са нападнати от корояд, който мори хиляди декари борови насаждания в Родопите. Затова се наложи да извършим санитарна сеч и да запазим останалите здрави дървета в общинския парк, каза Искендер.

Новата „зараза“ напада основно бял и черен бор. Освен от корояд, дървесината е увредена и от гъбата, която напада дърветата. Главните виновници са пет вида бръмбари корояди, сред които най-големи щети нанасят голям боров градинар и върхов корояд, обясняват експертите.

Вредителят предпочитал по-стари дървета, на възраст между 10 и 50 г., като атакувал проводящата им хранителна тъкан и дървото изсъхвало. Така се образували оранжеви петна по поразените дървета.

Най-силни са пораженията от вредители, там където почвите са плитки, на ниска надморска височина. Миналата година се оказа много благоприятна за вредителите, както за развитието на корояда, така и за тази гъба, защото в някои райони повече от 7 месеца се оказа, че не е капнала капка дъжд. И това допълнително отслаби насажденията от бял бор и доведе до по-силно развитие на болестите.

До започването на Международния детски етнофестивал паркът трябва да бъде безупречно чист, каза в заключение кмета на общината Мюмюн Искендер.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button