Любопитно

Китайски археолози откриха в хасковския музей находки, срещани и в родината им

Група китайски археолози разгледа експозициите на Регионалния исторически музей в Хасково. Те останаха най-впечатлени от зала „Археология“, която е разположена на два етажа.

МузейЧуждестранните гости пристигнаха от София, след участие в четвъртото издание на научната конференция „Пътят на коприната“, организиран от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След приключването на форума сред местата, които те избраха да посетят бе хасковския музей и Александровската гробница.

Професор д-р Ли Ксиао, който е специалист по бронзовата епоха, разгледа с голям интерес археологическата експозиция и обясни на докторантите си, че във витрините има предмети, които могат да се срещнат по целия път на коприната. Той прояви жив интерес и към научните търсения на археолога в хасковския музей, главния уредник Станислав Илиев. Двамата обещаха да поддържат контакт и да си разменят техни презентации и научни доклади.Музей

Китайските гости разгледаха и етнографската експозиция, като също откриха някой неща, които ги има у нас и в далечен Китай. Дори двама от тях пробваха родните калпаци и вълнени елечета, ушити преди почти сто години. Гостите многократно благодариха на домакините си за интересната беседа и заявиха, че ще препоръчат на сънародниците си, които посещават България, да посетят и хасковския музей, както и тракийската гробница в Александрово.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button