Регион

Излязоха пробите за уран във водата на още 5 села

Вече са излезли февруарските проби за уран и алфа активност в питейната вода в селата Мандра, Текето, Тракиец, Долно Големанци и Малево. Показателите на водата в тези населени места е в норма и тя може да се ползва за питейни нужди, успокоиха от РЗИ-Хасково.

Все още се очакват майските проби от селата Узунджово, Сираково, Спахиево, Караманци, Светлина и Злато поле, уточниха за Haskovo.info от здравната инспекция.

Все още не са готови резултатите и от последните проби в 11-те димитровградски села, където водата бе забранена за пиене. Заради завишена алфа активност е забранена водата в Крум, Ябълково, Сталево, Скобелево, Бодрово, Горски извор, Черногорово, Воден, Радиево и Крепост, а във Върбица е забранена заради уран над нормата.

Забрана има и за симеоновградските Дряново и Свирково и маджаровското Бориславци, където уранът е малко над нормата.

За Хасково също остава препоръката водата да не се пие и с нея да не се готви. От ВиК изграждат връзката, която да позволи смесването на чиста вода с тази от пуснатите 6 кладенци на помпена станция 1, където стойностите на урана не отговарят за питейни нужди.

Последно от водното дружество заявиха, че връзката ще е готово до края на тази седмица. Преди водата да бъде пусната в мрежата обаче от РЗИ трябва да вземат проби от смесителя, за да се убедят, че уранът е в норма.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button