Регион

Изследваха водата за уран и в Харманли

След като на много места в региона и страната беше констатирано влошено качество на питейната вода, още миналия месец, кметът на Харманли Мария Киркова изпрати запитване до ВиК – Хасково и РЗИ – Хасково относно качеството на питейната вода в населените места от община Харманли.

Отговорът на здравната инспекция вече е факт. В писмото се посочва, че не са установени несъответстващи стойности на показателите тежки метали, пестициди, трихалометани и други на питейната вода при потребителите в населените места при ежегодно извършващия се мониторинг от акредитирани лаборатории. От инспекцията уверяват, че се извършва текущ контрол на питейната вода при потребителите съгласно нормативната база.

При регулярна проверка, стойностите на естествения уран в питейната вода от зона за водоснабдяване Харманли е в допустими граници – 0,005mg/l, при максимална норма – 0,03mg/l.

Според официалния документ, инспекцията е издала предписания до ВиК за извършване на допълнителни анализи за определяне на съдържанието на конкретни радионуклиди и определяне на обща индикативна доза.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button