Хасково

Безплатни прегледи за глаукома, 3118 са болните в Хасково

Безплатни прегледи за ранно откриване на глаукома започват в Хасково в понеделник. Те са част от цялостна кампания за борба със заболяването, което причинява необратима слепота.

Повишеното вътреочно налягане е един от основните сигнали за наличие на глаукома.

Кампанията се организира от Сдружение „Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование, а в нея участват специалисти-офталмолози.

Хасково е един от регионите в страната, където е отчетено повишена заболеваемост от глаукома. Затова в седмицата от 19 до 23 юни ще се проведат безплатни прегледи с измерване на вътреочно налягане. Партньор на кампанията е офталмологът д-р Георги Дачев. Прегледите са предназначени за хора от рискови групи, които нямат поставена диагноза. Задължително е предварителното записване на единния номер на кампанията 070010126. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 г. здрав живот.
По данни на НЗОК диспансеризираните болни с глаукома в България са 78 487 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост.

Диспансеризираните болни с глаукома в Хасково към края на 2016 г. са 3118. Това е 1,62% от общия брой на населението. Подобна висока заболеваемост в страната е регистрирана още в Стара Загора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Недоволна
Недоволна
19.06.2017 14:21 14:21

ПЪЛНА ИЗМАМА !!! Казват, че нямат свободни часове, а статията е едва от вчера. Неучтивата рускиня по телефона побърза да приключи разговора, подозирайки че ще последват неудобни въпроси.

Анонимен
Анонимен
19.06.2017 18:33 18:33

Kakvi 4asove! Nali e bezplatno. Neka ba4kat sega, 4e posle moge da niama pacienti

Back to top button