Любопитно

Питонът беглец от Минерални бани снесе 30 яйца

Над 30 яйца снесе йероглифовият питон от терариума в Минерални бани, съобщи Димка Войникова, която се грижи за екзотичните му обитатели.

5-метровата змия стана известна след като миналото лято изчезна и хвърли в смут целия Национален курорт Минерални бани. Тогава развръзката беше щастлива. Оказа се, че влечугото се е скрило в тясно пространство между стената и облицовката от гипсокартон.

Експрети по влечугите тогава се опасяваха, че животното е изживяло силен стрес, който може да увреди здравето му и дори да му коства живота. Снесените яйца обаче са най-доброто доказателство, че змията се радва на отлично здраве. „Много е загрижена и внимателна, съвсем рядко и за кратко се отделя от яйцата. Бъдещата майка, която тежи 50-60 кг. се увива на няколко пъти върху тях и така ги топли. Като съкращава мускулите на тялото си може да вдигне температурата с още цели 16 градуса”, разказва Войникова.

Само веднъж при редките ставания на змията от яйцата Войникова успяла да снима купчинката яйца. Видимо те са доста по-едри от кокошите яйца и са над 30 на брой, смятат служителите в Терариума.

Йероглифовият питон дели общо остъклено помощение с още две влечуги – тигров питон и анаконда. Затова ще е истинско предизвикателство за женската да опази бъдещето си потомство. Змиите от този вид мътят яйцата си около два месеца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button