Питонът беглец от Минерални бани снесе 30 яйца

Любопитно
Питон

Над 30 яйца снесе йероглифовият питон от терариума в Минерални бани, съобщи Димка Войникова, която се грижи за екзотичните му обитатели.

5-метровата змия стана известна след като миналото лято изчезна и хвърли в смут целия Национален курорт Минерални бани. Тогава развръзката беше щастлива. Оказа се, че влечугото се е скрило в тясно пространство между стената и облицовката от гипсокартон.

Експрети по влечугите тогава се опасяваха, че животното е изживяло силен стрес, който може да увреди здравето му и дори да му коства живота. Снесените яйца обаче са най-доброто доказателство, че змията се радва на отлично здраве. „Много е загрижена и внимателна, съвсем рядко и за кратко се отделя от яйцата. Бъдещата майка, която тежи 50-60 кг. се увива на няколко пъти върху тях и така ги топли. Като съкращава мускулите на тялото си може да вдигне температурата с още цели 16 градуса”, разказва Войникова.

Само веднъж при редките ставания на змията от яйцата Войникова успяла да снима купчинката яйца. Видимо те са доста по-едри от кокошите яйца и са над 30 на брой, смятат служителите в Терариума.

Йероглифовият питон дели общо остъклено помощение с още две влечуги – тигров питон и анаконда. Затова ще е истинско предизвикателство за женската да опази бъдещето си потомство. Змиите от този вид мътят яйцата си около два месеца.

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.