Любопитно

Почетоха паметта на незабравимата Недялка Керанова

21 г. от преждевременната кончина на голямата народна певица Недялка Керанова бяха отбелязани с поднасяне на цветя и едноминутно мълчание в родното й село Татарево.

Да склонят глава и да положат цветя пред паметната й плоча, вградена в оградата на родната й къща дойдоха местни жители, почитатели и представители от община Минерални бани. Сред тях бяха председателят на общинския съвет в Минерални бани Мехмед Лятиф, шефката на дирекция „Хуманитарни дейности” Гинка Тенчева, кметът на селото Халил Салим, познати и приятели на уникалната певица.

Росица Делева, която е лауреат от Втория национален конкурс „Недялка Керанова“ и квинтет „Ручей“ от читалище „Заря“ в Минерални бани изпълниха песни от репертоара на певицата. Спомени за нея разказаха двама местни жители – Христина Петрова, бивш читалищен деец, и писателят Петър Ангелов.

Почит

Недялка Керанова е родена на 24 април 1941 г. в село Татарево и е починала на 22 юни 1996 г. Баща й Тодор Керанов е един от най-почитаните сватбарски музиканти у нас в средата на миналия век.

Керанова живя едва 55 години, но ще се помни дълго като един от най-уникалните гласове на България за всички времена. Наричана е „Царицата на сватбените песни”, „най-мъжката певица“, „доайенът на сватбарските песни“ и „черната перла на Тракия“. Тя пее не само „с уста“, а с гърло, с диафрагма и цяло тяло. Една от тайните на този уникален глас е пренасянето на подходи от свиренето в пеенето.

Първото си отличие получава на 13 г. на фестивал на художествената самодейност в Хасково. Зад гърба си има златни медали от Румъния, Австрия, Югославия и България. Била е част от ансамбъла на Филип Кутев, но истинската страст и призвание на Керанова остават сватбените песни.

Вижте филм за Недялка Керанова:

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гого от Сусам
Гого от Сусам
23.06.2017 6:26 6:26

Само не разбрах за какъв „чеп“ е там шефката на дирекция „Хуманитарни дейности” Гинка Тенчева.

quest_385 каза
quest_385 каза
23.06.2017 18:19 18:19

Писателят П ангелов преди много години беше агроном в Татарево той май че е и родом от тампосле беше зам -председател на Окр Нар Съвет и от там в СОФИЯТА ОСтарял и той човека сигурно гони 80 г

Back to top button