Любопитно

Половин век от дипломирането си празнува випуск на Руската гимназия

Випуск 1967 г. на Руската гимназия в Хасково празнува 50-годишнина от дипломирането си.

Завършилите славната хасковска гимназия се събраха на стълбището на сегашното СУ „Васил Левски“, където по тяхно време е била Руската гимназия. По-късно тя се мести в сградата, където сега е ОУ „Любен Каравелов“.

Архитект Теодор Гогов разказа пред Haskovo.info, че випускът им е от три паралелки – А клас е от 20 човека, Б – 21, а В – 15. Тогава директор е била Стоянка Любенова, а класни ръководители са им Надежда Фотева, Димитър Петев и Жечка Атанасова. В днешното събиране участва и дългогодишният директор на Руската гимназия Людмила Коларова, която е преподавала на випуска по химия.

Випуск

Освен руски език, тогава в гимназията са се изучавали още английски, немски и френски. Химията и биология са били изцяло на руски, като е имало преподаватели от бившия СССР.

От впуска си спомниха, че строителството на „Васил Левски“ е започнало през 1939 г., като е завършено в 1960 г. Училищната сграда е дело на арх. Капитанов, като арх. Гогов коментира, че това е изключителна сграда. Тенис на маса пък е имало само на две места в Хасково – в полицията и във „Васил Левски“.

Много хора от випуска са пръснати из България, като има и такива в Германия и Швеция, но въпреки това срещите се провеждат на всеки 5 години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button