Любопитно

НИМ показва колекцията от медни съдове на Дикран Балабанян

Проф. Божидар Димитров ще открие днес в столицата изложбата „Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“, съобщиха от Националния исторически музей.

В експозицията са представени 44 различни медни съда с гравирани митологични и растителни елементи, геометрични, антропоморфни и зооморфни изображения, изработени чрез различни техники – гравиране, изчукване, релефно изковаване и ажурна техника. Те са събирани и съхранявани от Дикран Балабанян – дългогодишен археолог в Историческия музей в Хасково и познавач на културни ценности. Всички експонати будят възхищeниe c бoгaтaтa cи укрaca и изящни фoрми.

Музей

Акцент в експозицията е синия от 1751 г., една от най-ранните датирани у нас. Посетителите ще видят гравирани с митологични фигури чаши, медни купи – османски ритуални съдове, украсени с цитати от корана. Купите са използвани в ритуал за пречистване на новороденото и родилката след 40-ия ден. Предметите са ценни образци с висока художествена стойност на възрожденското народно изкуство.

Чрез изложбата посетителят може да проследи развитието на медникарството по българските земи от периода на Възраждането до 30-те години на XX в., както и да надникне в бита и всекидневието на населението от онова време. Медните съдове заемат важно място във всекидневието на старите българи. Те се налагат като предпочитан сватбен подарък, носещ на младото семейство послание за топлина и уют.

Колекцията на Дикран Балабанян, която е вече собственост на НИМ, е изключително ценна и дори специализирани музеи като Етнографския в София не могат да се похвалят с равностойна, смята проф. Божидар Димитров.

Музей

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button