Любопитно

Над 1000 изпълнители на „Кехлибарен грозд“ в Лозен

Осми Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ се проведе в любимешкото с. Лозен.
Организатор е читалище „Просвета – 1925“, а „Кехлибарен грозд“ е част от Националния културен календар на фестивалните прояви.

Тази година във фолклорната надпревара взеха участие над 1000 изпълнители от цялата страна, включени в индивидуални и групови участия. Фестивалът се проведе в два раздела – за автентичен и обработен фолклор. Всеки раздел включва категориите: индивидуални и групови изпълнения, танцови състави, народни оркестри, пеени хора, народни обичаи. Фестивалните изяви бяха демонстрация на богатството на българското песенно и танцово фолклорно творчество.

И тази година във фестивала взеха участие групи и състави от читалищата в община Любимец. В раздел „Автентичен фолклор“, в първа възрастова група в категорията „Индивидуални изпълнения“, Първа награда и Златен медал журито присъди на Трифон Трендафилов от с. Лозен, а Втора награда и Сребърен медал взе дуетът Мартин и Ленко Иванови от Лозен.

В същия раздел, в категория „Народни обичаи“, Първа награда и Златен медал журито даде за обичая „Меденици и кичене на пряпора“ на Групата за народни обичаи при читалище „Просвета“ от любимешкото с. Вълче поле.

В категория „Певчески групи“ Втора награда и Сребърен медал получи Певческа група „Росна китка” при читалище „Просвета-1928“ с. Белица, а Трета награда и Бронзов медал се присъди на Певческа група „Сакара пее” при читалище „Просвета-1949“ с. Оряхово.

Основателите на фестивала бяха предвидили и няколко специални награди в отделните категории. Компетентното жури присъди Специална награда за цялостно представяне и Златна статуетка на читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“ с. Малко градище.

Заслужени аплодисменти на публиката и журито получи изпълнението на Нестинарски танц от Костадин Михайлов от с. Българи. Танцът не взе участие в конкурсната програма на фестивала, а бе представен като подарък за присъстващите.

По време на фолклорната надпревара в музея на селото бе открита етнографска изложба. Експозицията на автентични носии ”Нишки от Севера” гостува за пръв път в с. Лозен. Традиционните одежди са част от колекцията на Петър Георгиев.

Председател на „Кехлибарен грозд“ бе доц. д-р Валентина Ганева-Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, почетен председател бе Розалина Гогова – дългогодишен главен уредник в отдел “Етнография” на Регионален исторически музей в Хасково, и членове – Петър Георгиев и Иван Иванов – хореограф на представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ Хасково.

Събитието се осъществява с подкрепата на община Любимец, Института за етнология и фолклористика и етнографския музей към БАН. Фолклорната надпревара се провежда под патронажа на Министерството на културата.

Целта на фестивала е да популяризира и стимулира представянето на местни традиции – издирването и изпълнението на песни, мелодии, танци и обичаи, характерни за местната култура. По този начин нематериалното културно наследство ще бъде съхранено и предадено на идните поколения, а многобройните самодейни колективи получават възможности за обществена изява и признание за таланта си.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Васко Димов
Васко Димов
27.06.2017 22:03 22:03

От няколко години следя изданията на този фестивал, но не бях проявявал особен интерес към него.За тазгодишното, осмо издание на фестивала, подадох заявка за участие и участвах с детската формация на ТА “Южняци“. Фестивалът се проведе на открита сцена в добре поддържания парк на селото в обстановка, подсказваща за много добра предварителна подготовка и организация на фестивала. Участници и публика наблюдаваха фестивала , насядали под сенчести дървета и шатри , които бяха охлаждани от специални водни инсталации.Участници имаше от почти всички области на България, които с оригиналните си костюми и прекрасните си изпълнения създаваха атмосфера на истински празник на българщината.

Back to top button