Регион

Подновиха разкопките на Града на Слънцето край Ангел войвода

Археолозите подновиха разкопките на най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област, включващо скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертвеници, шарапани и множество скални ниши. То се намира в местността „Хасара“ край село Ангел войвода в община Минерални бани.

Обектът датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира и голям религиозен център. Екипът на доц. Здравко Димитров продължава разкопките на църквата и крепостта от раннохирстиянския период.

Предстои проучване на късноантичната крепост, като ще се издирва нейната южна порта, коментира ръководителят на експедицията доц. д-р Здравко Димитров. Другата цел е да се завърши проучването на църквата, която бе открита на върха. Тази година ще се обърне и специално внимание на намиращите се в близост 30-40 скални ниши. Предстои да се извърши и консервация и реставрация на обекта, който ще бъде превърнат в основен акцент на община Минерални бани. В екипа участват петима археолози, но ще има наети и 20 работници от съседното село Ангел войвода. Разкопките ще продължат до края на август.

„Община Минерални бани финансира през тази година извършването на разкопките с 60 000 лева. Сега най-важното е, комплексът в „Хасара” да стане общинска собственост и да получи статут на паметник на културата. Имаме подкрепата на държавата и областния управител Станислав Дечев в тази насока”, каза кметът Мюмюн Искендер. Едва след като това се случи, общината ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране, за да може да започне истинско изследване и да развие огромния туристически потенциал на този уникален обект.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button