Хасково

Данъчните предупреждават над 1700 абитуриенти в Хасковско

Над 1 700 абитуриенти от Хасковска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през тази година, трябва да се осигуряват здравно сами докато започнат висшето си образование, напомнят от офиса на НАП в областния град.

Учениците, завършили гимназиално образование, внасят за своя сметка осигуровки за здраве докато станат студенти редовно обучение или започнат работа. Първата вноска за здраве, която се дължи, е за месец юли. Тя е в размер на 18,40 лв. и се внася до 25 август. В същия срок и преди да внесат здравно-осигурителната си вноска, младежите трябва да подадат декларация образец 7 в НАП, с която еднократно декларират, че ще се осигуряват здравно сами.

Изключение от това правило правят тези млади хора, които веднага след завършването на гимназия са започнали работа и са осигурявани от работодател.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че за сметка на републиканския бюджет здравно се осигуряват учениците до завършване на средното им образование и студентите, които учат редовна форма на обучение до навършване на 26-годишна възраст. В летния период между завършване на 12 клас и започване на академичната година във ВУЗ, младите хора не попадат в нито една от двете категории „ученици“ или „студенти“. През това време те трябва сами да плащат вноските си за здраве, които са в размер на 18,40 лева на месец, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

Декларация образец 7 е задължителна за всички физически лица, които сами внасят своите здравноосигурителни вноски. В декларацията, освен личните данни, се вписва началната дата, от която лицето започва да се осигурява за своя сметка. Подаването на декларацията става лично или чрез упълномощено лице в офиса на НАП по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или най-бързо и лесно – по интернет с персонален идентификационен код.

Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната страница на НАП на е-адрес www.nap.bg . Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
123
123
07.07.2017 13:07 13:07

Тия пък не дават глътка въздух на хората, лешояди.

Back to top button